skrzynia biegów manual luzy na czopach półosi
-
skrzynia biegów manual luzy na czopach półosi
Auto audi s4 b5 2.7 biturbo manual
Witam
Przy przyspieszaniu i hamowaniu przy małych prędkościach występują stuki z przodu (jakby uderzenia w podłogę) .Zlokalizowaliśmy luz czopach półosi w skrzyni biegów...Wygląda na to że stamtąd jest to stukanie.Pytanie czy da się to zregenerować czy trzeba wymienić skrzynię biegów?
Witam
Przy przyspieszaniu i hamowaniu przy małych prędkościach występują stuki z przodu (jakby uderzenia w podłogę) .Zlokalizowaliśmy luz czopach półosi w skrzyni biegów...Wygląda na to że stamtąd jest to stukanie.Pytanie czy da się to zregenerować czy trzeba wymienić skrzynię biegów?
Re: skrzynia biegów manual luzy na czopach półosi
Wymienić na jaką? Wszystkie używki pewnie z takim stanie, a nowa to $$$ o ile jest dostępna.kaczmar666 pisze:Auto audi s4 b5 2.7 biturbo manual
Witam
Jak przy dodawaniu i puszczaniu gazu to może podpora wału?
-
Re: skrzynia biegów manual luzy na czopach półosi
Myślisz że podpora wału ??? Przy hamowaniu podpora wału? wątpie ...pchaliśmy auto przód tył na kanale i te stuki występowały i dochodziły w miejscu gdzie są te luzy na półosiach....dzisiaj dowiedziałem się że można mechanizm różnicowy rozmontować bez wyjmowania skrzyni...trzeba odkręcić boczny dekiel i podobno łatwo wychodzi ...może jest jakiś schemat rozkręcania takiej skrzyni? nie wiem może w jakimś manualu....ktoś na forum wogóle miał tego typu problem?skalarx pisze:Wymienić na jaką? Wszystkie używki pewnie z takim stanie, a nowa to $$$ o ile jest dostępna.kaczmar666 pisze:Auto audi s4 b5 2.7 biturbo manual
Witam
Jak przy dodawaniu i puszczaniu gazu to może podpora wału?
Sprawdź czy te luzy to nie są na przegubach wewnętrznych.
Co do demontażu przedniego dyfra to można bez problemu to zrobić ze skrzynią na aucie.
Wyciągasz półosie, zlewasz olej ze skrzyni, odkręcasz flansze (imbus chyba 6mm) i potem odkręcasz 10 śrub dekla z lewej strony skrzyni. Mechanizm różnicowy wyjdzie lekko. Po wyjęciu mechanizmu różnicowego dobrze będzie widoczny też wałek napędzający wychodzący ze skrzyni.
Co do demontażu przedniego dyfra to można bez problemu to zrobić ze skrzynią na aucie.
Wyciągasz półosie, zlewasz olej ze skrzyni, odkręcasz flansze (imbus chyba 6mm) i potem odkręcasz 10 śrub dekla z lewej strony skrzyni. Mechanizm różnicowy wyjdzie lekko. Po wyjęciu mechanizmu różnicowego dobrze będzie widoczny też wałek napędzający wychodzący ze skrzyni.
-
Sam wałek jak ma ładne zęby to jest raczej ok.
Czasem luzy są na łożyskach przy flanszach wyjściowych ale to objawia się cieknącymi uszczelniaczami, bo luz jest poprzecznie do osi flanszy i wywala się uszczelniacz.
U siebie miałem lekkie stukanie przy skręcaniu przy małych prędkościach i też podejrzewałem mechanizm różnicowy. Po sprawdzeniu przegubów wewnętrznych nie wykazywały wyraźnego luzu ale zaryzykowałem zmianę na nowe i od tej pory mam ciszę.
Także ja na twoim miejscu był dokładnie sprawdził przeguby.
Czasem luzy są na łożyskach przy flanszach wyjściowych ale to objawia się cieknącymi uszczelniaczami, bo luz jest poprzecznie do osi flanszy i wywala się uszczelniacz.
U siebie miałem lekkie stukanie przy skręcaniu przy małych prędkościach i też podejrzewałem mechanizm różnicowy. Po sprawdzeniu przegubów wewnętrznych nie wykazywały wyraźnego luzu ale zaryzykowałem zmianę na nowe i od tej pory mam ciszę.
Także ja na twoim miejscu był dokładnie sprawdził przeguby.
-
- pawelosinski83
-
-