Moje Audi s4 - pobór oleju ponad normę /świsty-gwizdy

4.2 / 3.0 / 2.9

Moderatorzy: buba, Mod-Team

Awatar użytkownika
Kamil_D

Post autor: Kamil_D »

od 2.5tdi nie podejdzie pompa?
ja kiedys zalozylem nowa i bylo gorzej. pozniej sie okazalo ze przewody zostaly zle zarobione. kupilem oryginalne uzywane i jak reka odjął
Wanio123

Post autor: Wanio123 »

RSK pisze:odnosząc się do pompy to cena 700 zł jest nierealna ... za dużo krwi napsuło mi BBK, a w szczególności pompa wspomagania

wpisz na ebay 4Z7145156E

w Polsce poniżej 2000 zł nie kupisz nowej pompy (proponowane tańsze to po regeneracji i wymagają zostawienia kaucji)
od 3 lat męczę BBK, zarżnąłem już 2 pompy, używki na allegro momentami były za ponad 1000 zł
na obecną chwilę nie ma nic, towar bardzo chodliwy
Jak z dostępem do tej pompy? motor na dół?

Nagram później dzwięk , może uda się coś wychwycić na słuch i potwierdzić. Ogólnie auto cały czas ma wspomaganie , przy kręceniu kierownicą dzwięk się nie zmienia.

Ehh...już mam czarny film przed oczyma ,że ta faktura to tylko dobrze spreparowane gó%no...
RSK

Post autor: RSK »

W temacie wymiany nie odpowiem ... to już zmartwienie mechanika
łatwo nie jest ... robocizna w Wawie za wymianę pompy ok. 400 zł
Kto kogo pierwszy wykończy ... S-tronic mnie, czy ja S-tronic
Wanio123

Wyszedłem i nagrałem jak to świszczy

: https://www.youtube.com/watch?v=ZO-4ue0k48w

I pokusiłem się o amatorskiego onboarda...idzie w miare?

https://www.youtube.com/watch?v=CApE-_u0ths
Awatar użytkownika
pawelosinski83

Post autor: pawelosinski83 »

Wanio123 pisze: [ Dodano: 2017-04-13, 15:03 ]
pawelosinski83 pisze:co do oleju to jeszcze obadaj kompresję - te silniki lubią się przytrzeć, szczególnie jak zeżrą kawałek klapki z kolektora dolotowego :mrgreen:
Widzę, że kolega z Wrocławia. Może masz jakiś specjalistów we wrocku od tego typu motoru?

A co sądzisz o wymianie odm i zaworu PVC?
Wymiana odm i PVC nie zaszkodzi :-D Może pomóc, ale nie musi ;-)

Co do specjalistów od motoru: Ja oddałem auto we Wrocku do Kamila z CK PROJECT - i po wielu przygodach z różnymi mechanikami już gdzie indziej raczej nie pojadę nic robić... ;-)

A poza tym...

Jesli okaże się, że to jednak wspomaganie hałasuje to jeśli zalałeś polecany przez ASO płyn syntetyczny (rzekomo zamiennik starego mineralnego G002) mogą być kłopociki... zalej mineralny G002 febi i zobacz...

Tu masz pompę: https://www.autoczescionline24.pl/spare ... 4z7145156e
Kupowałem tam trochę maneli kilka razy i obyło się bez problemów , 2 dni i kurier za frajer przywozi graty.

Dziwnie ta faktura wygląda... Gdzie rozrząd w ogóle?? miałeś silnik wyjęty i pokrywy rozrządu zdjęte i nawet ślizgów nie powymieniali?? Podkładki diamentowe niby nowe, ale śruby wałków już nie... Jeden katalizator...
Awatar użytkownika
buba

Post autor: buba »

Jak to gdzie rozrząd. Pozycja nr 15 :mrgreen:
RSK

no tak ... a może kolega powinien wysłać donos do Urzędu Skarbowego w miejscu zamieszkania byłego właściciela ze "spreparowane" faktury ???

Jeżeli faktura nigdy nie była zaksięgowana, a po abstrakcjach w niej zapisanych wygląda, że tak jest ... taka faktura jest już przestępstwem (chociażby podatkowym).
Wanio123

pawelosinski83 pisze:Wymiana odm i PVC nie zaszkodzi :-D Może pomóc, ale nie musi ;-)
Zacznę może od prostszych i tańszych rzeczy. Domyślam się ,że tylko w serwisie dostanę?

pawelosinski83 pisze:Co do specjalistów od motoru: Ja oddałem auto we Wrocku do Kamila z CK PROJECT - i po wielu przygodach z różnymi mechanikami już gdzie indziej raczej nie pojadę nic robić... ;-)
No właśnie przeczytałem twój temat na a4 forum ,takich ludzi szukam. Ale najpierw spróbuje wymienić te odmy/przejrzeć kolektor dolototy w jakim stanie są klapki. Co do owych klapek - gdzie zakupie tą karbonową? + uszczelkę pod ssaka?
Jesli okaże się, że to jednak wspomaganie hałasuje to jeśli zalałeś polecany przez ASO płyn syntetyczny (rzekomo zamiennik starego mineralnego G002) mogą być kłopociki... zalej mineralny G002 febi i zobacz...
No tego nie wiem..ja nic nie wlewałem , ale spróbuje tak jak mówisz. A nóż pomoże ,a widelec pójdzie 1500 na nową =)
pawelosinski83 pisze: Dziwnie ta faktura wygląda... Gdzie rozrząd w ogóle?? miałeś silnik wyjęty i pokrywy rozrządu zdjęte i nawet ślizgów nie powymieniali?? Podkładki diamentowe niby nowe, ale śruby wałków już nie... Jeden katalizator...
No straszny meksyk jest na tej fakturze...niby się cieszyłem ,że duży serwis został zrobiony, ale zupełnie nie idzie się połapać co tak naprawdę było zrobione :cry:
no tak ... a może kolega powinien wysłać donos do Urzędu Skarbowego w miejscu zamieszkania byłego właściciela ze "spreparowane" faktury ???

Jeżeli faktura nigdy nie była zaksięgowana, a po abstrakcjach w niej zapisanych wygląda, że tak jest ... taka faktura jest już przestępstwem (chociażby podatkowym).

Zanim kogokolwiek o coś chciałbym sądzić to muszę dobrać się do auta i zobaczyć czy owe elementy zawarte na fakturze zostały w ogóle zmienione. Póki co tylko gadam gdyż pracuje w niemczech na stałe...powinienem być w kraju za 2 tygodnie i wtedy przyjrzeć się sprawie z bliska.
Awatar użytkownika
pawelosinski83

Post autor: pawelosinski83 »

Tylko, że to jest "wykaz szczegółowy" a nie faktura... :mrgreen:
Ja jestem daleki od oskarżeń, ale troszkę podejrzane to... żadnych numerów części nie ma nawet... i trochę tak mało tego jak na taką robotę...
U mnie tak to wyglądało (listę robiłem sam, ale chodzi mi o ilość pozycji i sztuk):
https://a4-klub.pl/topic/366550-s4-b6-4 ... nt=5072720
Zagór

Post autor: Zagór »

Raczej faktura była zaksięgowana, a operacje na niej wymienione to fikcja - ktoś szukał kosztów :(
Zrób płukankę to raz, zlej ten syfny Castrol, zalej to Amsoil'em ECF 5w40 - lałem to do swojej 4.2 40V (ANK) i to był najlepszy olej jaki miałem - zmiana oczywiście co 15k km.
Lałem LM, Valvo - na AMS'ie silnik chodził najlepiej (cisza w nastawnikach, regulatorach zaworów) i nikłe zużycie/znikanie - przez 15k dolewałem max 1,5 ltr.
RS3 [8V] Sportback '15
BYŁO
S6 [C5] Avant 4.2 quattro '01
A4 [B5] Avant 1.8T quattro '97
Wanio123

pawelosinski83 pisze:Tylko, że to jest "wykaz szczegółowy" a nie faktura... :mrgreen:
Ja jestem daleki od oskarżeń, ale troszkę podejrzane to... żadnych numerów części nie ma nawet... i trochę tak mało tego jak na taką robotę...
U mnie tak to wyglądało (listę robiłem sam, ale chodzi mi o ilość pozycji i sztuk):
https://a4-klub.pl/topic/366550-s4-b6-4 ... nt=5072720
Właśnie widziałem jak u Ciebie to wygląda... załamany jestem.

Nawet chodzi mi po głowie aby to rozebrać - przejrzeć jeśli to faktycznie okaże się mitem to dochodzić swoich praw...

...Na ten moment cieszę się, że chociaż rozrządu nie słychać... :roll:

[ Dodano: 2017-04-14, 20:08 ]
RSK pisze:odnosząc się do pompy to cena 700 zł jest nierealna ... za dużo krwi napsuło mi BBK, a w szczególności pompa wspomagania

wpisz na ebay 4Z7145156E

w Polsce poniżej 2000 zł nie kupisz nowej pompy (proponowane tańsze to po regeneracji i wymagają zostawienia kaucji)
od 3 lat męczę BBK, zarżnąłem już 2 pompy, używki na allegro momentami były za ponad 1000 zł
na obecną chwilę nie ma nic, towar bardzo chodliwy
Odnośnie pompy paliwa : znalazłem za niecałe 700 zł nówkę.

https://www.autodoc.pl/general-ricambi/7983028
Awatar użytkownika
mylek
Kontakt:

Post autor: mylek »

Poszukaj nowego ZF'a. Cena około 1800zł On szedł w oryginale. Na ASO nie patrz bo katalogowo prawie 5000zł :) U mnie przez 3 lata w BBK (jak go jeszcze miałem) wspomaganie chodziło idealnie.
RSK

mylek pisze:Poszukaj nowego ZF'a. Cena około 1800zł On szedł w oryginale. Na ASO nie patrz bo katalogowo prawie 5000zł :) U mnie przez 3 lata w BBK (jak go jeszcze miałem) wspomaganie chodziło idealnie.
Robimy zakup grupowy ... moja pompa wspomagania zbuntowała się dzisiaj, niby miał być cud za 200 Euro ...i dupa, hałasuje

Żarty się skończyły i kupuję nową :mrgreen:

jakieś namiary na ZF ???
ja mam tylko namiar na BOSCH przez ebay
RSK

pawelosinski83,

Kupowałeś już w tym sklepie ?
dla mnie to trochę "no name"
kiedyś już chciałem kupić tam właśnie pompę wspomagania ale nie mogłem dodzwonić się na kontakt, brak adresu, no i cała płatność kartą w chwili zakupu zniechęciła mnie
ODPOWIEDZ