Panowie od jakiegoś czasu moja navi o każdej pełnej godzinie odpala wiadomości
Zawsze Jedynke Polskie Radio mimo,że nawet nie mam go w pamięci.
Jak to wyłączyć? Może ma ktoś w ogóle instrukcje PL do navi? Coś niby dłubałem w menu,ale nie mogłem tego wyłączyć
Dobrze wiedzieć że to można wyłączyć :) Musze pogrzebać, bo mnie szlag trafiał w Niemczech jak co 10 min sie włączaja samoistnie informacje o korkach, w Polsce cisza :)
* PS - (Program Service Name) - Wyświetla nazwę stacji ( 8 znaków, wyświetlanie kilku niezależnych napisów).
* PI – (Program Indetification) – czterocyfrowy kod określający kraj i region w którym nadaje stacja.
* CT- (Clock Time) - Wyświetla datę oraz czas . UTC – czas w systemie
* PTY - (Program Type) - Wyszukuje określony typ audycji ( 16 kategorii np.SPORT,EDUCATE,NEWS).
* RT - (Radio Text) - Wyświetla informację tekstową w postaci przesuwającego się napisu ( 64 znaki).
* AF - (Alternative Frequency ) - Wyszukiwanie najsilniejszej częstotliwości tej samej stacji.
* TP - (Traffic Program) - Wyszukiwanie stacji nadających komunikaty drogowe. * TA - (Traffic Announcements) - Przerywanie odtwarzania kasety lub płyty CD i przełączanie na tuner w czasie nadawania komunikatów drogowych.
* EON - (Enhanced Other Networks) - Rozszerzenie na inne sieci radiowe np. Słuchając BBC 4 można słuchać informacji drogowych z BBC 1.
* MS- (Music/ Speach) – informacje o typie audycji muzyka - mowa (rzadko wykorzystywany w praktyce - ale dostępny w wielu odbiornikach samochodowych).
* DI – (Decoder Info) – informacja o typie przekazu (mono/stereo)
* PIN – numer pozycji programu (kod programu i godzina nadawania).
* RP (Radio Pager) – funkcja przywoławcza (rzadko wykorzystywana).
* REG (Region) - regionalizacja (np. wiadomości, komunikatów drogowych) czyli radio nie zmienia częstotliwości podczas tych serwisów