wiatraki - problem

Moderatorzy: buba, Mod-Team

Awatar użytkownika
mogi90

wiatraki - problem

Post autor: mogi90 »

Panowie nie działają mi elektryczne wiatraki. Tego centralnego od klimy nie mam bo jest fmic a ten od strony pasażera sie nie załącza ani po włączeniu klimy ani po przegrzaniu sie silnika. Co za tym idzie temperatura przy upałach w korku przekracza 90 Stopni. Wiatrak na ostro działa bo testowałem a moduł był wymieniony na inny rownież używany i byc może rownież uszkodzony 😕 sprawdzałem bezpieczniki i wszystkie są dobre. Prosze o pomoc 😀
bombel9

Post autor: bombel9 »

Może czujnik temp.. ten na wężu po lewej na dole jak stoisz przodem do auta to on zapina wiatraki i dodatkową pompe z tego co pamiętam....
Awatar użytkownika
mogi90

bombel9 pisze:Może czujnik temp.. ten na wężu po lewej na dole jak stoisz przodem do auta to on zapina wiatraki i dodatkową pompe z tego co pamiętam....
Możliwe ale ten wiatrak powinien sie załączać rownież przy włączeniu klimatyzacji, a tak nie jest :/
daniel.c

Post autor: daniel.c »

Zrób taki test:
Z tyłu za lewą głowicą, na metalowej rurce jest włącznik temperaturowy. Wypnij z niego wtyczkę i zewrzyj jej piny. Przekręć zapłon na 1 (nie odpalaj silnika), potem na 0 i powinna się załączyć elektryczna pompa wody oraz powinien zacząć działać wentylator.
Jak się załączy to znaczy, że sterownik działa.
Jak się czujesz w schematach to na stronie SIDa znajdziesz schemat i opis działania całego układu sterowania wentylatorami:
http://s4sid.pl/.cm4all/iproc.php/Audi_ ... nglish.pdf
Awatar użytkownika
mogi90

daniel.c pisze:Zrób taki test:
Z tyłu za lewą głowicą, na metalowej rurce jest włącznik temperaturowy. Wypnij z niego wtyczkę i zewrzyj jej piny. Przekręć zapłon na 1 (nie odpalaj silnika), potem na 0 i powinna się załączyć elektryczna pompa wody oraz powinien zacząć działać wentylator.
Jak się załączy to znaczy, że sterownik działa.
Jak się czujesz w schematach to na stronie SIDa znajdziesz schemat i opis działania całego układu sterowania wentylatorami:
http://s4sid.pl/.cm4all/iproc.php/Audi_ ... nglish.pdf
robiłem już tez test i nic sie nie działo. Moja pompa wody od zakupu samochodu nie działa wiec nią sie nie przejmuje, ale wentylator również bez żadnej reakcji. Popatrzę w schemat ;) dzięki
Anton

Post autor: Anton »

odgrzeje temat :)
doszedłeś co i jak z wiatrakiem, czujnikiem....?
psyborg
Kontakt:

Post autor: psyborg »

Sprawdź sterownik wiatraków. Miałem tak samo.
Awatar użytkownika
martin s4

Post autor: martin s4 »

żaden sterownik ,porostu wiatrak padł szczotki prawdopodobnie
Awatar użytkownika
RRyb

Post autor: RRyb »

Ja może nie mam problemu ale wkurw** mnie wisko. Czy komuś też wyje jak w starym busie? dodam, że zarówno wiatrak jak i sprzęgło nówka funkiel
Sprawdzanie szczelności układu podciśnienia (PW)
Awatar użytkownika
buba

Post autor: buba »

może odwrotnie założyłeś wiatrak i dlatego jest problem
Awatar użytkownika
RRyb

2 osoby zakładały ten wiatrak -> bo już 2 jeb** i co każda z nich założyłaby źle?
Awatar użytkownika
buba

Post autor: buba »

cenzura wie. jak pierwsza założyła źle to druga mogła tak samo
Awatar użytkownika
atom1

Post autor: atom1 »

raz tak mialem w busie :D ktos odwrotnie zalozyl smiglo ... 2 razy glowce zmieniali bo sie przegrzal bidok :D a tu fartem stal gosc naprzeciwko wozu a duszony byl gaz i zaczelo mu wiac po jajach ;D
Awatar użytkownika
RRyb

Wyjdę z roboty i obczaje to bo naprawdę jakbym leciał śmigłowcem a nie jechał Audi :mrgreen: :mrgreen:
mophk

Post autor: mophk »

u mnie w c5 wisko jest podobno podpięte na stałe czy jakoś tak. w kazdym razie brzmi jak te nowe auta, ktore jakby chciały to by zassały "somsiadke" i jej wkurzającego kundla. jak najtaniej ogarnąc całość? wymiana na nowe/uzywane sprawne wszystko czy lepiej "naprawa przez tuning" i dać elektryczne wentylatory?
ODPOWIEDZ