RS4 Problemy? eksploatacja?

4.2 / 3.0 / 2.9

Moderatorzy: buba, Mod-Team

darecki1981

Post autor: darecki1981 »

Czy ktoś w Zachodniopomorskiem taką usługę wykonuje?

[ Dodano: 2017-01-14, 07:43 ]
Druga sprawa, "prawie" kupiłem ten model auta.
ale dostałem ostrzeżenie że te auta, a raczej te silniki TSI unikac szerokim łukiem....
Powód jeden z wielu , ale usłyszałem coś takiego:
Problemy wariatora napinacza rozrządu. Podobno łańcuchy rozrządu tego modelu silnika ulegały poważnym awariom.
Koszt naprawy nie opłącalny...
Ja się do tego ustosunkujecie?
Proste są dla szybkich samochodów , zakręty dla szybkich kierwoców
jdf1

Post autor: jdf1 »

darecki1981 pisze:Czy ktoś w Zachodniopomorskiem taką usługę wykonuje?

ale dostałem ostrzeżenie że te auta, a raczej te silniki TSI unikac szerokim łukiem....
Problemy wariatora napinacza rozrządu. Podobno łańcuchy rozrządu tego modelu silnika ulegały poważnym awariom.
stary Rs4 b7 to nie TSi tylko wolnossące FSI
Motor BNS jest motorem pancernym i koniec, pisali Ci to już wielokrotnie ludzie , którzy mają lub mieli takie auto w posiadaniu.
Problemy z napędem rozrządu dotyczą np motoru BBK z S4 b6, ale jeśli wolisz słuchać ludzi którzy coś tam gdzieś słyszeli i powtarzają "androny" to proszę bardzo...
Awatar użytkownika
buba

Post autor: buba »

mam wrażenie że oczekujesz żebyśmy my ciebie przekonywali do zakupu...
Pasi

Post autor: Pasi »

kup sobie emerycką toyote corolle która się nie psuje i nie będziesz miał takich problemów. MAgik czesiu z koziejwólki nie ma pojecia na temat BNS a nawet silników v8 to Cię zbył by nie naparwiać. chcesz pancerne V8, kup sobie a8 d2 w ABZ i ciesz się komfortem kosztem wieku.
2f2f
Kontakt:

Post autor: 2f2f »

darecki1981 pisze:Czy ktoś w Zachodniopomorskiem taką usługę wykonuje?

W PL sprzedawalo sie 10 RS4 B7/B8 rocznie, dodaj import i dalej wiedza na temat tego silnika jest pelna miejskich legend. Przed zakupem poczytaj angojezyczne fora. Problem z wariatorem to kolejna miejska legenda. Jedyny problem tego silnika to nagar. Strata mocy 8% po 100,000km w b8, w b7 troche wiecej ale niewiele wiecej.

Kupujesz ostatnia, dopracowana, duza, wolnossaca benzyne w cywilnym aucie Audi (R8 to ekstremalny jak na serie sport car). Za kilka lat rynek bedzie pelen wysilonych samochodow turbo, bi-turbo, pierdylion turbo z silnikami o dzwieku kosiarki. 4.2V8 z koncowek serii bedzie perełką w garażu albo bestsellerem na rynku. Twoj wybor.
RSK

Post autor: RSK »

"legendy" krążą po sieci ... często oparte są na sprowadzonych "złomach" z przebiegiem 300 tyś PLUS

nawet niechciane BBK nie stwarzały problemu ... posiadam wydruk z serwisu mojego BBK ... ostatni wpis przy przebiegu 220 tyś km i żadnej wzmianki o problemach z rozrządem itd ... jedynie cewko-fajki
"legendarne" problemy z BBK mogą świadczyć jedynie o tym jakie gigantyczne przebiegi mają te samochody

RS4 B7/B8 były dalszą ewolucją ze wskazaniem na dopracowanie ...
Kto kogo pierwszy wykończy ... S-tronic mnie, czy ja S-tronic
niebieski708

Post autor: niebieski708 »

RS4 b7 to fajne autko i dobry silnik, jedyny minus który może odstraszyć to nagar, nic wiecej. BNS jest można powiedzieć ewolucją BBK, rozrząd pośredni jest praktycznie taki sam (poprawione ślizgi). Dodatkowo dorzucili zmienne fazy wydechu (pewnie ekologia i inne pierdoły) i bezpośredni wtrysk.
Nastawniki/fazatory wygladają jak te z 3.2 (które wiecznie się pier... z racji przebiegu w wiekszosci i stąd może ktoś brać teorie że te też sie rozsypią) jednak nie spotkałem się żeby w BNS-ie padły
Pavel44
Kontakt:

Post autor: Pavel44 »

Tak z czystej ciekawości zapytam właścicieli rs4 b7 tzn ile pali w trasie przy spokojnej jeździe?
budzan8

"ile pali w trasie przy spokojnej jeździe...?"

Post autor: budzan8 »

Odp. na to pytanie jest dość trudna bo pewnie każdy użytkownik RS4 nigdy nie jechał w dłuższej trasie cały czas dość spokojnie.
Ja mogę powiedzieć, że na szybkiej trasie autostradowej 180-220 RS4 B7 (avant) spalił mi ok.17-18l
Wszystko zależy jaka będzie ta trasa, sposób jazdy etc.etc.
Myślę, że w trasie z wyprzedzaniem (czasami) i nie przekraczaniem 130, bez częstego redukowania i wchodzenia powyżej 5000, RS mógłby spalić w granicach 11-12l, ale to takie trochę moje domysły.
W mieście spalanie między 14-20 w zależności od butowania korków etc.
2f2f
Kontakt:

Post autor: 2f2f »

Na trasie b8 przy spokojnej jezdzie 11,2-11,4
sztybor

Post autor: sztybor »

mi tyle pali b8 w dieslu.. to musi byc super spokojna jazda :)
Awatar użytkownika
Immo

Post autor: Immo »

sztybor pisze:mi tyle pali b8 w dieslu..
Ponad 11 przy spokojnej jeździe? :shock:
Awatar użytkownika
Rafal84

Post autor: Rafal84 »

Pavel44 pisze:Tak z czystej ciekawości zapytam właścicieli rs4 b7 tzn ile pali w trasie przy spokojnej jeździe?
rs4b7 miałem 7 lat... a więc ulubiony temat spalanie, a ile ma tam spalac jak tam turbo nie ma, co z tego ze duzo pojemnosc, auto jest mega ekonomiczne ;)

da sie zrobic 9,6 ;) moje srednie to 11,3, ale da sie zrobic i 18,5 i takie mialem najwieksze.
Awatar użytkownika
SID
Tytuł użytkownika: 4 x Turbo

Post autor: SID »

nie wiem jak Wy jezdzicie tymi autami bo ja dla ekonomicznej jazdy mam 1,6HDI a w RS6 C6 V10 cieszę się jazdą i średnio palę 25-30l
RS4 B7 V8 i robienie 10l - ja nie mogę tego słuchać :-P
Obrazek
Awatar użytkownika
Rafal84

Post autor: Rafal84 »

SID pisze:nie wiem jak Wy jezdzicie tymi autami bo ja dla ekonomicznej jazdy mam 1,6HDI a w RS6 C6 V10 cieszę się jazdą i średnio palę 25-30l
RS4 B7 V8 i robienie 10l - ja nie mogę tego słuchać :-P
;d kolega chciał znac wynik spalania wiec poznal, a jak ewentualnie bedzie jezdzil to jego sprawa ;)
ODPOWIEDZ