Kompresor klimy stawia opór?

Moderatorzy: buba, Mod-Team

Awatar użytkownika
Flyer
Moderator

Kompresor klimy stawia opór?

Post autor: Flyer »

Czy to możliwe, że kompresor klimy stawia taki opór, że auto momentami przerywa? Czuć delikatne szarpanie, po wyłączeniu klimy jedzie jakby lepiej.

Ogólnie z kompresorem mam problem, bo przestaje po jakimś czasie schładzać, po wyłączeniu i włączeniu klimy zaczyna znowu działać i tak w kółko. Od wczoraj nie dość, że masakryczne upały to jeszcze zauważyłem, że auto delikatnie szarpie na włączonej klimie. Jest to możliwe, czy problemu szukać gdzie indziej?
Awatar użytkownika
Jachyr

Post autor: Jachyr »

1.9 td to odczowam :lol: ale w S nic takiego jeszcze nie zaobserwowalem...
Awatar użytkownika
Flyer
Moderator

Nie chodzi mi o to, ze klima zabiera moc, ale o to, ze na jalowym potrafia falowac obroty + auto podczas jazdy lekko przerywa... tak jakby byl problem z przeplywka.
mik-17

Post autor: mik-17 »

Jest to możliwe, mogą się w nim łożyska kończyć . Klima to spore obciążenie, czuć to gdy się załącza na wolnych obrotach.
Mozesz częściowo sprawdzić VAGiem na szybko
hvac gr 001
poz 4 wartość 4-18
przy wylaczonej kjlimie min 4 lepej 5-6
po wlaczeniu cisnienie musi wzrosnac do 10-12
pozniej zmalec do ok. 7
w zaleznosci od temp i tego czy stoisz czy jedziesz, czy pierwsze jest fmic czy chłodnica klimy.
4 bary wyłączona klima - wentylator nie działa
4 - 17 normalny zakres pracy klimy, wentylator działa na 50 %?
17-18 powinien włączać się wentylator na maxa
22-23 powinno wyłączać klimę aż do zmniejszenia ciśnienia
U mnie wiatrak nie reaguje na wzrosty ciśnienia i dobija mi do 28 barów na postoju i też nie wyłącza klimy. temp na zewnątrz 32C.
W układzie mam 450gr czynnika, więcej czynnika to większe ciśnienie.
Awatar użytkownika
Flyer
Moderator

Dzięki. W środę się pobawię :)
Surveyor

Post autor: Surveyor »

Flyer pisze:Nie chodzi mi o to, ze klima zabiera moc, ale o to, ze na jalowym potrafia falowac obroty + auto podczas jazdy lekko przerywa... tak jakby byl problem z przeplywka.
U mnie w Pasku 1.8t AEB jest to samo falują obroty jak się załącza lub wyłącza, do tego jak pracuje to buczy i wyraźnie też czuć te rzeczy w czasie jazdy, tak jak pisałeś przymula na chwilę auto, jakby przepływka. Trzeba wymieniać kompresor?
Awatar użytkownika
Flyer
Moderator

Surveyor pisze:
Flyer pisze:Nie chodzi mi o to, ze klima zabiera moc, ale o to, ze na jalowym potrafia falowac obroty + auto podczas jazdy lekko przerywa... tak jakby byl problem z przeplywka.
U mnie w Pasku 1.8t AEB jest to samo falują obroty jak się załącza lub wyłącza, do tego jak pracuje to buczy i wyraźnie też czuć te rzeczy w czasie jazdy, tak jak pisałeś przymula na chwilę auto, jakby przepływka. Trzeba wymieniać kompresor?
Sam nie wiem, wydaje mi się, że jego czasy już dawno minęły. Jak nabijałem uklad w tym roku, to nie chciał działać od razu, dopiero wkręcenie auta na obroty pomogło mu, więc obstawiam, że się kończy...
mik-17

Flyer pisze:
Surveyor pisze:
Sam nie wiem, wydaje mi się, że jego czasy już dawno minęły. Jak nabijałem uklad w tym roku, to nie chciał działać od razu, dopiero wkręcenie auta na obroty pomogło mu, więc obstawiam, że się kończy...
Pamiętajcie że kompresor czy alternator to po prostu kolejne rolki w układzie które po wyjechaniu łożysk się kończą .
Moja sprężarka jak się kończyła to tez chłodziła po po wkręceniu na obroty i przez nia gaz uciekał .
Obawiam się że u was diagnoza jest jedna wymiana / regeneracja.

Tuż po wymianie swojej starej sprężarki dowiedziałem się że jest u mnie gość co dobrze naprawia sprężarki w granicach ~300zł i daje jakąś gwarancję jeśli wypłuczecie układ. Mi znajomy powiedział że jest naprawa za 500zł dlatego zaryzykowałem wymianę na używkę. Jak któryś z was chce to mogę oddać moja do naprawy i wam podesłać .

Pamiętajcie żeby wymieniając sprężarkę w AGB dolać do niej 170ml oleju do niej przeznaczonego. Jak byście chcieli to poszukam nazwy oleju.
Awatar użytkownika
Flyer
Moderator

mik, dzięki. Padniętą sprężąrkę już mam od Nosba, możesz dać mi namiary na tego gościa do regeneruje sprężąrki?

Olej też poproszę, bo pewnie będę wymieniał sam ze znajomym.
Awatar użytkownika
buba

Post autor: buba »

170ml ???????
Awatar użytkownika
skalarx

Post autor: skalarx »

Flyer pisze:mik, dzięki. Padniętą sprężąrkę już mam od Nosba, możesz dać mi namiary na tego gościa do regeneruje sprężąrki?
ja też poproszę.
mik-17

Nr załatwię jutro .

Olej ISO-46 AA1 do kompresora DENSO
ja kupiłem z firmy Car Technic PAG-OIL 46 250ml, dostępne w Intercarsie koszt ok 30zł zależy od zniżek.

Do wystającego kabla sprężarki podajemy + a do obudowy - i mamy załączone sprzęgiełko. Sposób na sprawdzenie czy działa :-)

buba pisze:170ml ???????
Tak wlewamy 170 ml a wcześniej 80 które ma zostać można wlać, pokręcić sprzęgiełkiem i wylać w celu płukania .
-Na obudowie jest mała śrubka, odkręcamy i do pełna ( z tych 170ml) kiedy kompresor mamy na stole.
-Dużą i małą dziurę zatykamy zwiniętą folią strecz.
- Montujemy sprężarkę
- wyciągamy strecz (nie zapomnieć :mrgreen: ) i wlewamy to co pozostało z 170 ml w dużą dziurę strzykawką co jakiś czas kręcąc sprzęgiełkiem zgodnie z kierunkiem kręcenia przez pasek.
Wszystko czysto skręcamy i przy okazji sprawdzamy czy się nam gdzieś przewody nie przecierają.
Awatar użytkownika
Flyer
Moderator

Mik, a masz w koncu namiar na goscia od regeneracji?
mik-17

jutro powinienem dostać, znajomy się ociąga
ghost

Post autor: ghost »

Flyer pisze:Mik, a masz w koncu namiar na goscia od regeneracji?
Fly regenerować chcesz kompresor od klimy? :shock: ja bym podmienił na sprawny z małym, przebiegiem i rura :mrgreen:
ODPOWIEDZ