Gruszki Turbo

Moderatorzy: buba, Mod-Team

Awatar użytkownika
GBT

Gruszki Turbo

Post autor: GBT »

Zmagalem się z tematem nietrzymających gruszek tubawki.
Po podłączeniu do pompki po paru sekundach widać jak wskazówka cofa się.

Zamówiłem zatem chinolkowe gruszki. Bardzo blink blink - ocynk pięknie się błyszczy ale...

Obrazek

jak wziołem na maszyne do ustawiania gruszek to chinolek był nawet poza zakresem regulacji(gwintu)
Po założeniu takiej gruszki westgate otwierały by sie za wcześnie :-/

Zatem padła decyzja o reanimacji starej gruszki

Obrazek

Wymieniona membranka gumowo-plucienna.

Jak już miałem rozebrana gruszke to żal było nie wymienić sprężyny na sztywniejsza!
I tu zaczynają się schody. Oryginalna sprężyna ma małą ilość zwojów ale bardzo duża sztywność. Próbowałem wiele rodzajów dostępnych na rynku sprężyn ale albo była za miękka albo za sztywna co mogłoby doprowadzić do przekrecenia się turbiny.
W koncu odebrałem taka sprężynę ze westgate z oryginalnych 0.5 bara otwiera się przy 0.7-0.8 bar.

Wszystko zamknąłem, musze tylko popracować nad strona wizualna gruszki. Ciśnienie trzyma. Pracuje plynnie :-)
Obrazek
Awatar użytkownika
Mick_251
Kontakt:

Post autor: Mick_251 »

Gdzie szukałeś sprężyn? W firmie Alcomex można dobrać z katalogu sprężyny bardzo dokładnie.
Awatar użytkownika
GBT

Post autor: GBT »

Problem jest taki ze oryginalne maja 2.5 zwoja czynnego i ma wymiary które nie znajdziemy w typowych katalogach normatywnych.
Praca sprężyny w środku obudowy jest specyficzna bo sprezyna jest od razu wstepnie scisnieta, wiec zakres pracy na wykresie siły do ugięcia przenosi się na jego koniec.
Mimo iż dobierałem sprężyny o podobnych właściwościach to efekt był znacznie gorszy lub znacząco lepszy od org.

Aż siadly dwie sprężyny jedna jak oryginalna a druga która opisałem wyżej.

[ Dodano: 2019-01-07, 23:22 ]
Poprawiłem troche kwwestje wizualną. Jak kogoś interesyje moge podrzucić jak zachowuje się gruszka ze sprężyną ori/z ryżu/ze sztywniejszą.

Obrazek
Awatar użytkownika
RRyb

Post autor: RRyb »

Odgrzeje trochę kotleta
Da radę wymienić gruszki bez rwania silnika?
Sprawdzanie szczelności układu podciśnienia (PW)
Heniek22

Post autor: Heniek22 »

ja się podepnę. Kończę kolektory do 2.7 bit z turbinami z S8 CGTA. Poleci ktoś jakie gruszki kupić ??
Net jest za!@#$%y gruchami z ryżu a coś dopasować trzeba. Myśle o czymś ze sprężyną na 0.8 bar.
camthallion

Post autor: camthallion »

W ile celujesz na tych turbinach ?
ODPOWIEDZ