S4 B5 Nogaro blue by emay
Ta pompka nigdy się nie włącza na załączonym zapłonie czy pracującym silniku.
Ona wymusza obieg w przeciwnym kierunku jak normalna mechaniczna pompa wody podczas pracy silnika.
Załącza się jedynie po wyłączeniu zapłonu i zadziałaniu switcha F95. Limit pracy jest 10 minut lub do wyłączenia switcha F95.
Ona wymusza obieg w przeciwnym kierunku jak normalna mechaniczna pompa wody podczas pracy silnika.
Załącza się jedynie po wyłączeniu zapłonu i zadziałaniu switcha F95. Limit pracy jest 10 minut lub do wyłączenia switcha F95.
Jest to opisane dokładnie w manualu o nazwie
Audi Self-Study Programme SSP198 - The 2.7-litre V6 biturbo
http://s4sid.pl/.cm4all/iproc.php/Audi_ ... .pdf?cdp=a
Audi Self-Study Programme SSP198 - The 2.7-litre V6 biturbo
http://s4sid.pl/.cm4all/iproc.php/Audi_ ... .pdf?cdp=a
znam ten manual ale nie zwróciłem uwagi na kierunek przepływu generowany przez pompe elektryczną.
No i wydawało mi się, że
'If the coolant temperature is too high,
thermoswitch for coolant circulation run-on
F95 activates the additional coolant function.'
to coś innego niż później wspomniane
'The continued coolant function is
only activated if the “engine not
running“ signal is picked up at
terminal 61. The continued coolant
function period is limited to 10
minutes.'
Więc jeżeli ja serio pompa nie powinna chodzić a ją słysze czasem pracy motoru (a nie coś innego-podobnego), to chyba niezbyt dobrze i warto to zweryfikować :D
No i wydawało mi się, że
'If the coolant temperature is too high,
thermoswitch for coolant circulation run-on
F95 activates the additional coolant function.'
to coś innego niż później wspomniane
'The continued coolant function is
only activated if the “engine not
running“ signal is picked up at
terminal 61. The continued coolant
function period is limited to 10
minutes.'
Więc jeżeli ja serio pompa nie powinna chodzić a ją słysze czasem pracy motoru (a nie coś innego-podobnego), to chyba niezbyt dobrze i warto to zweryfikować :D
Jak chodzi przy włączonym silniku to może być uszkodzony sterownik. Ten pod lewą przednią podłużnicą.
To może zaburzać normalny przepływ wody przez turbo.
Działanie tej pompy potrzebne jest po to aby po zgaszeniu motoru nie pozwolić wytworzyć się bąbelkom powietrza w wodzie znajdującej się w rozgrzanym turbo.
Podłącz sobie diodę LED do zacisków pompki i będziesz wiedział kiedy działa.
Mi się wydaje, że na pracującym silniku ciężko ją by było usłyszeć.
To może zaburzać normalny przepływ wody przez turbo.
Działanie tej pompy potrzebne jest po to aby po zgaszeniu motoru nie pozwolić wytworzyć się bąbelkom powietrza w wodzie znajdującej się w rozgrzanym turbo.
Podłącz sobie diodę LED do zacisków pompki i będziesz wiedział kiedy działa.
Mi się wydaje, że na pracującym silniku ciężko ją by było usłyszeć.
Oj tam przeciez sie nie obrazi za offtopa :) To podpowiedzcie mi od razu przy okazji-Czasem w korku temp na szafie wychylala sie ponad 90 st.Wymienilem ten jebany sterownik pod podluznica na uzywke od Sida i teraz nawet jak auto zimne po nocy to od razu po odpaleniu chodzi wentylator.Nawet na zaplonie chyba tez.Zjebany ten sterownik??Mam juz nowy w pudelku ale cenzura tyle tam jebania z wymiana ze nawet mi sie myslec nie chce 

Sprawdź na początku termoswitche po prawej stronie na dolnym wężu od chłodnicy. To są zintegrowane 2 switche termiczne w jednej obudowie F18 i F54. One są odpowiedzialne za załączanie wentylatorów podczas pracy silnika. Może zwierają na zimno. Odepnij wtyczkę od nich i sprawdź na zapłonie na zimnym. Dodatkowo jeszcze system klimatyzacji może załączać wentylatory.
Jak to nie switche to pozostaje sterownik.
Jak to nie switche to pozostaje sterownik.