ghost pisze:...
Gdy zamontujesz Hany pionowo nie ma prawa się zakleić
...
Ghost jesteś tego pewny...
Wydaje mi się,że jest kilka rzeczy które trzeba spełnić aby się wtryski nie zaklejały i niekoniecznie chodzi tu o "pion"
I w poziomie będą hulać
[ Dodano: 2013-01-08, 18:11 ]
Ciepły start to taka bardzo fajna fukncja która oszczędza kolosalne ilości paliwa....
Szanowny kolego
Ghost
Od tego Twojego wpisu zaczęło mnie nurtować jakie to są ilości Pb = koszta w PLN przy Twoim poruszaniu się S-ką. I ogólnie jak wygląda ilościowo/Kosztowo w samochodach osobowych z sekwencją LPG.
Tak wiec przyjąłem wariant pesymistyczny, iż ten fantastyczny pancerny motor AGB spala na godzinę pracy na biegu jałowym 3 litry Pb98 które kosztuje na renomowanej stacji 5.80/litr.
Czyli po zapaleniu silnika (pisze o ciepłym/gorącym silniku - olej/ciecz chłodząca) po ok 2 sek obroty normują się w przedziale 1200obr/min czyli na jedna sekunde przypada ok 20obr.
W tym wariancie wychodzi mi, że silnik konsumuje na 1 sek ok 0.8 ml Pb98 ( tak wiem że do zapalenia auta potrzeba troszkę większa dawkę w tej pierwszej sek) a przy dzisiejszej cenie Pb wychodzi niecałe 0.5gr na sek pracy AGB bez obciążenia (neutralny bieg).
Czyli jeśli byś zapalał auto z ciepłym silnikiem i po X sekundach włączała by Ci się LPG to wydawał byc dziennie na takie rozruchy
Przełącza się po 5 sek zużywasz ok 4 ml Pb czyli 1 rozruch kosztuje 2.5 gr, a dziennie (pamietam ze pisałeś ze dziennie zapalasz auta średnio 20 razy) to całkowity koszt 50 gr per dzień. Na tydzień to 3zł czyli 0.5 litra Pb98. Na miesiąc to ok 12 zł a na rok ok 144zł

W tym przyjmijmy, że jeśli nie zapalasz na Pb to i tak bierze Ci LPG ( o 10-15% wiecej niż Pb) które kosztuje 2.80 zł czyli to fajną sprawę jaką jest zapalanie silnika na szlachetnym trunku jakim jest Pb98

wydajesz dziennie więcej 25gr, tygodniowo 1.50 zł, na miesiąc ok 6zł a na rok ok 72 zł
Tankując za 100 zł beny leje praktycznie raz na tydzien/dwa mimo ,ze dziennie odpalam auto z 20 razy w ciągu dnia
Do paliwka w baku co 2-3 tankowania środek typu stp przeciw zapiekaniu,oczyszczaniu wtryskiwaczy itp....
Pod spodem pisze analogiczne obliczenia dla dłuższej pracy na Pb po ciepłym zapaleniu AGB
10sek ---> 8 ml ---> 1 roz= 5gr ---> 20x dzień = 1zł ---> tydz = 6zł ---> miesiąc= 24zł ---> rok = ok288zł/2 = 144zł
20sek ---> 16ml ---> 1roz=10gr ---> 20x dzień = 2zł ---> tydz = 12zł ---> miesiąc= 48zł ---> rok = ok 576zł/2 = 288zł
I najbardziej moim zdaniem optymalny czas to 35 sek

, a wiec:
30sek ---> 24ml ---> 1roz= 15gr ---> 20x dzień = ok 3zł ---> tydz = 18zł ---> miesiac = 72zł ---> rok= ok 862zł/2 = 432zł per rok
Sa to orientacyjne koszta jakie poniósł by kolega
Ghost przy zapalaniu rozgrzanego silnika na Pb98. A wiec przy "kawiorowym"

( większość inżynierów i tak twierdzi, że 60sekjest optymalne

) sposobie eksploatacji S4 na LPG kolega Ghost zużył by kolosalnie wiecej paliwa Pb98 ok 75 litrów szlachetnej benzyny
Natomiast w pasztetowym sposobie eksploatacji ( 5 sek i pyk ma LPG

) zużycie na rok wyniosło by ok 12 litrów Pb98
Czy to są jakieś strasznie wielkie wartości dla kogoś kto ma tak fantastyczny samochód który bardzo lubi/kocha i nie jest dla niego tylko zwykłą rzeczą do bezdusznego przemieszczania się z punktu A do B czasami C
A oszczędzamy silnik i osprzęt silnika oraz mamy spokojne sumienie, że S-ka zapala i rozsmarowywuje się na tłuściutkim szlachetnym kawiorowym Pb98 ew Pb100:mrgreen: