bicie
Rozmawiałem kiedyś ze znajomym w wulkanizacji, powiedział wprost, że tych maszyn się nie kupuje bo jeśli zakład sprzedaje ludziom używane opony to 75% z asortymentu po sprawdzeniu właśnie na tej belce okazuje się nic nie wartych i nikt by tego nie kupił.
www.zeszwajcarii.pl - sprowadzamy auta ze szwajcarskich ubezpieczalni.
Jak coś bije podczas jazdy to na 99% są koła. Kiedyś bardzo długo walczyłem z podobnym tematem...
Najłatwiej sprawdzić felgi, bo na wyważarce widać, czy są proste.
Jeśli są proste, to na bank wina opon. Mogą być odkształcone tak jak pisze LCQ, albo maja uszkodzenia wewnętrzne... Przy większych profilach 18-19"+ to częste przypadki.
Ja już miałem taką jazdę na dwóch różnych kompletach...
Inna sprawa, że nie każdy potrafi dobrze wyważyć duże koło.
Najłatwiej sprawdzić felgi, bo na wyważarce widać, czy są proste.
Jeśli są proste, to na bank wina opon. Mogą być odkształcone tak jak pisze LCQ, albo maja uszkodzenia wewnętrzne... Przy większych profilach 18-19"+ to częste przypadki.
Ja już miałem taką jazdę na dwóch różnych kompletach...
Inna sprawa, że nie każdy potrafi dobrze wyważyć duże koło.
jak przy niskich prędkościach Ci bije to możesz mieć oponki zrąbane, poszycie. U mnie biło tak 100-120, dzisiaj było zmienić opony na letnie i sprawdziłem na wyważarce moje felgi i co? MASAKRA takie krzywe każda jedna. Wyprostowali na specjalnej maszynie wyważyli i zero bicia! sprawdź koła takie moje zdanie 
Panie tyrkal, poniosło Pana w tych wywodach czystości, opon, wyważarek i jeżdżenia latami hehehe cenzura itd. daruj sobietyrkal pisze:Panie Bartek75, opony z felgą nie wyważa sie raz przy założeniu i później jeździ latami, tylko co sezon, bo guma się zużywa nierównomiernie.
Jedź Pan do dobrego wulkanizatora, niech wrzuci na wyważarkę, po ponownym założeniu sprawdź czystość: piasta-tarcza, tarcza-felga i testuj.
Jeśli dalej bedzie tak samo, po sprawdzeniu wszystkich opon z felgami, to albo maszyna do wyważania jest mierna albo masz po oponach, zakładając, że masz idealnie proste felgi.
Zwykle wyważenie pomaga
[ Dodano: 2013-04-08, 20:17 ]
Barton koła proste. zima co tydzień przesuwam auto w garażuj coby nie stało w jednym miejscu... jak opony to kupię 4 sztuki i zobaczymy czy to wina gumBarton66 pisze:jak przy niskich prędkościach Ci bije to możesz mieć oponki zrąbane, poszycie. U mnie biło tak 100-120, dzisiaj było zmienić opony na letnie i sprawdziłem na wyważarce moje felgi i co? MASAKRA takie krzywe każda jedna. Wyprostowali na specjalnej maszynie wyważyli i zero bicia! sprawdź koła takie moje zdanie
Jeśli uważasz, ze czystość piasty, felgi, tarczy, felgi niema znaczenia, to nikt tu niepomożebartek75 pisze:Panie tyrkal, poniosło Pana w tych wywodach czystości, opon, wyważarek i jeżdżenia latami hehehe cenzura itd. daruj sobietyrkal pisze:Panie Bartek75, opony z felgą nie wyważa sie raz przy założeniu i później jeździ latami, tylko co sezon, bo guma się zużywa nierównomiernie.
Jedź Pan do dobrego wulkanizatora, niech wrzuci na wyważarkę, po ponownym założeniu sprawdź czystość: piasta-tarcza, tarcza-felga i testuj.
Jeśli dalej bedzie tak samo, po sprawdzeniu wszystkich opon z felgami, to albo maszyna do wyważania jest mierna albo masz po oponach, zakładając, że masz idealnie proste felgi.
Zwykle wyważenie pomaga
(wystarczy ziarenko piastku-felga nierówno dojdzie i masz bicie) nie wspominając o tym, ze uważasz, ze felgi z oponami wyważa sie raz na 5 lat ...
ehhh...
kto napisał że koła wyważa się raz na 5 lat.. nie śmieć w moim poście. mod wyczyść jakieś takie gówna takie bo tylko mnie cenzura strzelatyrkal pisze:Jeśli uważasz, ze czystość piasty, felgi, tarczy, felgi niema znaczenia, to nikt tu niepomożebartek75 pisze:Panie tyrkal, poniosło Pana w tych wywodach czystości, opon, wyważarek i jeżdżenia latami hehehe cenzura itd. daruj sobietyrkal pisze:Panie Bartek75, opony z felgą nie wyważa sie raz przy założeniu i później jeździ latami, tylko co sezon, bo guma się zużywa nierównomiernie.
Zwykle wyważenie pomaga
(wystarczy ziarenko piastku-felga nierówno dojdzie i masz bicie) nie wspominając o tym, ze uważasz, ze felgi z oponami wyważa sie raz na 5 lat ...
ehhh...
Jedź do wulkanizatora, wyważ te felgi, przejedz sie i daj znac czy sie poprawiło a nie kłuć sie ze mną, bo i mnie strzela jak widze, co piszesz...bartek75 pisze:kto napisał że koła wyważa się raz na 5 lat.. nie śmieć w moim poście. mod wyczyść jakieś takie gówna takie bo tylko mnie cenzura strzelatyrkal pisze:Jeśli uważasz, ze czystość piasty, felgi, tarczy, felgi niema znaczenia, to nikt tu niepomożebartek75 pisze:Panie tyrkal, poniosło Pana w tych wywodach czystości, opon, wyważarek i jeżdżenia latami hehehe cenzura itd. daruj sobietyrkal pisze:Panie Bartek75, opony z felgą nie wyważa sie raz przy założeniu i później jeździ latami, tylko co sezon, bo guma się zużywa nierównomiernie.
Zwykle wyważenie pomaga
ehhh...
japa!!!tyrkal pisze:Jedź do wulkanizatora, wyważ te felgi, przejedz sie i daj znac czy sie poprawiło a nie kłuć sie ze mną, bo i mnie strzela jak widze, co piszesz...bartek75 pisze:kto napisał że koła wyważa się raz na 5 lat.. nie śmieć w moim poście. mod wyczyść jakieś takie gówna takie bo tylko mnie cenzura strzelatyrkal pisze:Jeśli uważasz, ze czystość piasty, felgi, tarczy, felgi niema znaczenia, to nikt tu niepomożebartek75 pisze:Panie tyrkal, poniosło Pana w tych wywodach czystości, opon, wyważarek i jeżdżenia latami hehehe cenzura itd. daruj sobietyrkal pisze:Panie Bartek75, opony z felgą nie wyważa sie raz przy założeniu i później jeździ latami, tylko co sezon, bo guma się zużywa nierównomiernie.
Zwykle wyważenie pomaga
ehhh...
A dla mnie nie padło najważniejsze w temacie felg/opon.SID pisze:Na polskich drogach nowe felgi lub też świeżo po prostowaniu czasami wytrzymują kilka dni.
Bartek ale jeśli zrobiłeś na tych kołach ponad 1000km to nie zaszkodzi ich wrzucić na maszyne dla pewności
Kiedyś miałem często przypadki takie jak uszkodzenia opony/pogięcia felg mimo ,ze jezdziłem na 16' ori audi... czasy b5 :) biło i trzęsło z czasem całym autem przy wysokiej predkosci. Po wymianie felg na nowe + nowe opony i dopompowaniu kół na ciśnienie dla 5 osób+bagaż jak na wlepce problem nie wrócił