Zywotnoś turbin
U mnie (co prawda w innym samochodzie) turbina padła od ciała obcego które uszkodziło wirnik i na skutek niewyważenia zużyło łożyskowanie -> efektem było kopcenie na niebiesko. A przyczyną był niewłaściwy montaż i zostawienie czegoś w kanale dolotowym. Nie twierdzę że tak jest u Ciebie, ale taki scenariusz jest możliwy.
BTW. U mnie na liczniku jest 340k km, lewa turbina po regeneracji, prawa cały czas OK. Przy przebiegu 60k km był robiony soft ABT na 310 koni.
BTW. U mnie na liczniku jest 340k km, lewa turbina po regeneracji, prawa cały czas OK. Przy przebiegu 60k km był robiony soft ABT na 310 koni.
Na chwilę obecną auto jeździ. Puszcza bąka przy odpalaniu po nocy. Przy mocnym przyśpieszaniu nie ma dymu, a przynajmniej go nie widać. Sprawdziłem jeszcze wężyki od gruszek przy turbinach i wszystko chodzi tak jak ma być. Firma od turbin twierdzi uparcie, że to wina silnika, a dokładniej jak to oni mówią zapieczonych pierścieni olejowych. Dowiedziałem się również (od innej osoby), że powodem może być jakiś zawór (zaworek) odmy. Ogólnie podczas prac cała odma została przejrzana, wyczyszczona, a popękane elementy wymienione, chyba, że coś przeoczyłem.
Jeśli nie ruszałeś głowic to możliwe że uszczelniacze na zaworach puszczają, po tylu latach mogły sparcieć. Przez noc olej ścieka po zaworze i przy odpaleniu masz dym.kormoran pisze:Na chwilę obecną auto jeździ. Puszcza bąka przy odpalaniu po nocy. Przy mocnym przyśpieszaniu nie ma dymu, a przynajmniej go nie widać. Sprawdziłem jeszcze wężyki od gruszek przy turbinach i wszystko chodzi tak jak ma być. Firma od turbin twierdzi uparcie, że to wina silnika, a dokładniej jak to oni mówią zapieczonych pierścieni olejowych. Dowiedziałem się również (od innej osoby), że powodem może być jakiś zawór (zaworek) odmy. Ogólnie podczas prac cała odma została przejrzana, wyczyszczona, a popękane elementy wymienione, chyba, że coś przeoczyłem.
https://www.youtube.com/watch?v=qT_TXr63O4cdaw2 pisze:W którym miejscu się kruszy ten kolektor?Może ktoś wstawić jakieś foto?
wersja extreme. A normalnie ukruszy się tylko mały kawałek i turbo w drobny mak.