Nowy nabytek RS6 C5, kilka pytań do znawców.

4.2 V8 T / 5.0 V10 / 5.2 V10 / 4.0 V8 T

Moderatorzy: buba, Mod-Team

HAIDI78

Post autor: HAIDI78 »

volski1 pisze:Elektronika jest już ogarnięta, wszystko jak z fabryki ;-)
Kwestia tego co kto lubi, sam też bym czasem wolał szybki automat, ale manual to manual ;-)
To czemu to nie wyszło na forum??
Ja 3 tyg. temu zawiozłem do wzmocnienia a chętnie wsadziłbym manuala. :-(
Przepraszam za OT.
volski1

Post autor: volski1 »

HAIDI78 pisze:...To czemu to nie wyszło na forum??....
Bo autko jeszcze dobrze nie ostygło i nadal stoi w R-Performance. Zrobione, tylko odebrać nie ma komu. :mrgreen:
gowor86

Post autor: gowor86 »

Jeżeli fura ogarnięta z manualem na 100% to proszę opisać w odpowiednim temacie
k4mil3k

Post autor: k4mil3k »

Opis byłby wskazany :) i koniecznie zawierający koszty :) bo nie ukrywam że to główne kryterium :)
Pozdrawiam.
marcin8585

Post autor: marcin8585 »

Ciągle właśnie brak konkretów ale chyba w końcu jak bryczka będzie odebrana to będzie mam nadzieje
mitr

Post autor: mitr »

MAm do kolegów pytanie poza konkursem, co byłoby gdyby w rs6 rozrząd był przestawiony i jeden ząbek? Czy możliwe aby auto działało normalnie, generowąło moc i nie wywalało błędów?
volski1

Na opis się nie zanosi, nie mam na to teraz czasu. A co do ceny to wiadomo przecież że nikt nie będzie maił dokładnie takiego setupu jak ja, więc nie ma tu co uogólniać bo to raczej indywidualna kwestia. Kontakt do R-Performance nie jest tajemincą, proszę pisać i dzwonić. Wątpię aby ktoś zapłacił dokładnie tyle co ja.

Co do konkretów - to to jest konkretna informacja. Manual w RS6 C5 jest dostępny dla zainteresowanych. ;-)

k4mil3k - chcesz coś modyfikować w RS-ie przy okazji rwania motoru, czy pytasz ogólnie o sprawy serwisowe?
k4mil3k

Pytam raczej o kwestie serwisowe bo to bieżące potrzeby. Silnik ze skrzynią będzie na zewnątrz po weekendzie, dziś rozebrałem całą instalację, przód więc teraz wepchać gada na podnośnik i działać.

Co do tego co chcę zrobić:
- kontrola głowic i uszczelki
- regeneracja wandlera
- instalacje podciśnieniowe na nowo
- dużo poprawek w instalacji elektrycznej z racji wieku

W planie dodatkowym chciałbym jeszcze ogarnąć poza tym:
- lepsze chłodzenie IC - więc chyba zdemontować halogeny i myślę też o jakiś małych SPAL-ach bo temperatura w dolocie strasznie cierpi w lato w korkach
- usunąć pre-katy i może właściwe ( pojawia się błąd o niskiej sprawności)
- na koniec zapodać jakiś mały program
Z detali:
- doczyścić i odplamić jasne skóry tapicerki (głownie fotele od jeansów)
- zregenerować reflektory (jeden paruje, a drugi mocno zmatowiał)
- zrobić polerkę powłoki lakierniczej

Możecie coś polecić na plan dodatkowy ? Co po usunięciu katów ? muszę kombinować coś z softem ? czy sondy wkręcać przez jakieś dystanse ?
Macie kogoś sprawdzonego od refletorów ? Znacie jakieś środki do skór którymi poradzę sobie samodzielnie a jednocześnie będą dobre ?
Pozdrawiam.
volski1

- Głowice z rs6 to KUPA, GUWNIE :lol: przez małe zawory wydechowe.
- Konwerter ktoś w PL zakładał z v12 lub v8 tdi chyba, nie pamiętam kto, ale jest to ciekawy trop.
-Co do temperatury w dolocie to swego czasu trochę z tym walczyłem i szczególnie polecam zaizolowanie termicznie aluminiowego Y przed przepustnicą, i jak Ci się będzie chciał to podkładki teflonowe pod kolektor ssący. Mi te zabiegi ( i wiele innych pozwoliły zbić temperaturę w dolocie o połowę. IC bym zostawił w spokoju.

-Katy zostaw w spokoju, ja polując na KM wywaliłem. Przed wywaleniem 515ps, po wywaleniu 515ps i smród w korku i parkingach podziemnych. :cry:

-Reflektory kupił bym nowe, nie wadziłem jeszcze porządnie zregenerowanych.

Pozdrawiam. ;-)
Awatar użytkownika
VinCe
Kontakt:

Post autor: VinCe »

volski1 pisze:-

-Reflektory kupił bym nowe, nie wadziłem jeszcze porządnie zregenerowanych.

Pozdrawiam. ;-)
jesteś świadom ile one kosztują? bo w zamienniku chyba do V8 nie ma. w aso jeden goły to koszt ponad 4k. :)
ja swoje regenerowałem ostatnio i jestem zadowolony. rozbierałem sam, polerowałem klosz sam, oddałem do napylenia odbłysniki i jest gitara.
a do skór polecam zestaw Colourlock. poradzisz sobie sam.
to sa moje fotele w trakcie roboty
https://www.dropbox.com/s/z5p4a1gvlvulj ... 2.jpg?dl=0
a tutaj zrobione
https://www.dropbox.com/s/24f2j77236mrl ... 8.jpg?dl=0
zdjęcia słabe bo teledonem przy słabym świetle ale efekt widać.
marcin8585

Żeby polerowanie kloszów miało sens to trzeba je na koniec polakierować bezbarwnym i po tych zabiegach co posiał VinCe, + lakierowanie lampy są jak nowe
Awatar użytkownika
buba

Post autor: buba »

zamiast regenerować lampy to lepiej wsadzić lepsze soczewki. sama regeneracja jak komuś oddasz to 200-300zł/szt a dalej masz starą .ujową soczewę.
marcin8585

dokładnie, zakładając że soczewka jest brzytwa
mitr

Post autor: mitr »

Jeżeli chodzi o głowice to S8/S6 i mają mniejszy płaszcz wodny w okolicach zaworów wydechowych. Głowice rs6 to inny odlew.
k4mil3k

Głowice sciągnięte, są całe, ani jednego pęknięcia czy mikrowżeru.
Widać po uszczelce gdzie puściło. Tak więc zostają głowice BCY, jedynie oddaje je do wymiany uszczelniaczy i prowadnic + planowanie.

Nie widać aby blok dostał w tym miejscu gdzie ciekło - sprawdzone liniałem krawędziowym, ale profilaktycznie zostanie przejechany kamieniem szlifierskim.
Tujele gładkie jak szkło, żadnych rys, progów, przebarwień, itp - powiedziałbym stan idealny.
Przy okazji zmieniam zaworki zwrotne oleju w odmie, wraz z całą odmą i separatorami.

Pytanie mam jeszcze o jedno: jest coś takiego jak klej Loctite 3020 do uszczelek głowicy, nie ma za zadanie fizycznie kleić, ale bardziej utrzymać uszczelkę na miejscu przy montażu i wypełnić wszystkie mikroszczeliny. Zastosować przy składaniu ? Stosowaliśmy to wcześniej przy budowie M50 turbo i usczelka w tym motorze zniosła bez problemu 6 lat katowania w drifcie....i jeździ dalej.

Czy łączniki gumowe z tyłu do ssących kanałów turbin zmianiać na nowe z ASO czy jakieś silikony ?
Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ