Audi A4 B8 Avant | Full Detail | Powłoka ceramiczna Williams

Moderatorzy: buba, Mod-Team

sivy

Audi A4 B8 Avant | Full Detail | Powłoka ceramiczna Williams

Post autor: sivy »

Z radością prezentuję efekt pracy przy Audi A4 B8 w wersji Avant. Projekt włącznie z lakierowaniem pochłonał około 2 tygodnie pracy.

Na pierwszy ogień poszło lakierowanie zderzaka maski i lusterek. Problemem były brzydko wyglądające odpryski na lakierze oraz lampach. Moj lakiernik zajął sie malowaniem, a ja lampami.

Po pierwszym etapie prac zaczał juz detailingowe szaleństwo.

Cała operację zacząłem od bardzo zadbanego wnętrza. Zadbanego ale nie idealnego ;) 
Następnie pełny detailing na zewnątrz, pełna korekta lakieru i zabezpieczenie powłoką ceramiczną F1 Williams Ceramic Coat 9h+

Oczywiście jak zwykle zrobiłem za mało zdjęć ;)

Zapraszam do prezentacji - w miare możliwości bede opisywał zdjęcia zeby było wiadomo o co chodzi ;)

Go!

Finalnie auto prezentuje sie tak:
Obrazek

Kilka zdjęć auta przed pracami:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

poniżej znajdziecie jak przebiegała praca by taki efekt osiągnąć

pierwsze mycie - prewash z miksu piany i szamponu shiny garage
Obrazek

Po pierwszym myciu i usunięciu wiekszości zanieczyszczeń w sposób chemiczny czas wziąc w rączkę glinke i dogłębnie oczyścić lakier.
Obrazek

Moja ulubiona część z zakresu full detail czyli wymycie nadkoli i felg z kazdej strony :D

Obrazek
Obrazek

Obrazek
Obrazek

Obrazek
Obrazek

dalej mycie silnika zeby finalnie ładny i zadbany silnik tworzył fajną, świeżą całość
Obrazek
Obrazek

Obrazek
Obrazek

Standardowo juz zdemontowane wygłuszenie maski i wyprane ekstraktorem by niepotrzebnie nie przemaczac by nie gniło ;)
Obrazek

Wspomniane wcześniej reflektory zostały w miare możliwości zregenerowany i wiekszośc odprysków udało sie usunać. Nie chciałem robic na 100 procent zeby nie osłabiać nadmiernie plastiku.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Coś na co zwracam szczególną uwage, osad na krawedziach szyb
Obrazek
Obrazek

Etap przygotowawczy w okrojonej wersji zdjeciowej ale prosze mi wierzyć bite 12 godzin mycia wszystkiego i mozemy przechodzić do dalszego etapu.

zacząłęm od wnętrza:)
W dużym skrócie - Zdemontowałem fotele przednie, kanape tylną. Wyprałem i wysuszyłem podłogę podsufitke i boczki materiałowe.
Wszystkie elementy plastikowe zostały oczyszczone przy pomocy apc z koch chemie i zabezpieczone UV blokerem od #Williams. Elementy skórzane wyczysciłem środkami colourlock i zabezpieczyłem leder versiegelungiem.
Ponadto oczyszczone wszystkie uszczelki, gumki zakamarki itd. Nie wspomne juz o szybach co wydaje sie byc oczywistym ;)
kilka fotek
Obrazek
Obrazek

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Obrazek
Obrazek

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Obrazek
Obrazek

Obrazek
Obrazek

Obrazek
Obrazek

Obrazek
Obrazek

finisz

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Na zakończenie prac wewnątrz dodam tylko , ze zmieniłem porysowaną gałkę s-line na nową gałkę s-line ;)

PRZECHODZIMY DO ETAPU ZEWNĘTRZNEGO :D

Pierwsza rzecz jaką zrobiłem to usunałem z przdniego grilla badziewne efekty tureckiego tuningu w postaci pochromowanych vinylowych paseczków przyklejonych we wnękach grilla aaaa bleeeee

Następna rzecz to zmieniłem wypiaskowany emblemat s-line na nowy
Obrazek

Kolejna rzecz, wyczysciłem przedni emblemat audi :)
Obrazek
Obrazek

Dalej to juz demontaż emblematu pierścieni z tyłu oraz jego szczegółowe oczyszczenie i wypolerowanie aby na koniec przykleić go pięknego błyszczącego. No i oczywiście zrobić korekte lakieru pod nim :)
Wrzuce zdjecie z całego procesu od odklejenie do przyklejenia tutaj :)
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

OK, zaczynam korekte lakieru od tylnej klapy :)
Okleiłem wnetrze bagażnika zeby nie napruszyć pyłu do środka :)
Obrazek

Kombinowanie z oklejaniem powierzchni tak zeby na przetłoczeniach zrobić skuteczną korektę ale nie przepalic nigdzie lakieru. Krótko mówiąc z 5-6 rzy przyklejana tasma w róznych miejscach zeby idealnie wypolerować każdy fragment ;)
Zaczałem korekte od tylnej klapy póki byłem pełny energii hehe ;)
Obrazek
Obrazek

Obrazek
Obrazek

korekta lakieru ciąg dalszy..
Obrazek
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek

Tylne lampy - korekta zarysowań
Obrazek

Korekta słupków piano black!
Obrazek
Obrazek

Troszkę słońca wpadło przez szybke ;P

Obrazek

Jeszcze drobny detal czyli te fajne nakładki chromowane na wentylki przepolerowane ;)
Obrazek
Obrazek

CZAS NA APLIKACJĘ POWŁOKI CERAMICZNEJ WILLIAMS CERAMIC COAT 9H+. Zabezpieczyłem nią lakier, chomy, słupki piano black oraz lampy przód i tył. Plastikowe elementy zewnętrzne przykryłem powłoką MAx Protect.

Pre Clean stanowi dodatkowe odtłuszczenie i podkład pod aplikacje powłoki ceramicznej
Obrazek

Po tym aplikacja pierwszej i drugiej warstwy powłoki ceramicznej
Obrazek
Obrazek

Po 2 godzinach aplikuję druga i czwartą i piątą warstwe powłoki ceramicznej w postaci top coat. Powłoka ta stanowi ochronę dla tej pierwszej a poza tym nadaje między innymi śliskość, hydrofobowośc i niespotykany połysk :)
Obrazek

Zdjęcie poglądowe zestawu powłoki ;)
Obrazek

Aplikacja powłoki Max Protect na plastikowy dyfuzor zderzaka
Obrazek

Chyba przeoczyłem wstawienie tego djęcia wnęki drzwi ;) Pozostałem wneki wygladały podobnie
Obrazek

Na tym koniec i zapraszam do obejrzenia zdjęć auta z zewnątrz.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Dzięki za poświecony czas koledzy :)
Awatar użytkownika
Immo

Post autor: Immo »

Każda Twoja fotorelacja to uczta dla oczu :-)
Naprawdę wielki szacun.
Awatar użytkownika
emay

Post autor: emay »

Ja bardzo lubie Twoją robotę żaluję, że nie mieszkam bliżej bo Esa potrzebuje powłowi ceramicznej i chyba niestety/stety pojadę do wilczynskich.
Awatar użytkownika
buba

Post autor: buba »

emay pisze:Ja bardzo lubie Twoją robotę żaluję, że nie mieszkam bliżej bo Esa potrzebuje powłowi ceramicznej i chyba niestety/stety pojadę do wilczynskich.
Mało masz innych firm?
Awatar użytkownika
emay

Post autor: emay »

We wrocławiu nie ma dużego wyboru w ceramice. Ja jeszcze chce folie bezbarwną w pakiecie.
sztybor

Post autor: sztybor »

Chcialbym zrobic taki prezent mojej b8, ale 2 tyggodnie.... ehh..

efekt super, auto jak nowe :)
sivy

dzięki dobrzy ludzie za słowa uznania :)
Jest mi niesamowicie przyjemnie widząć tak pochlebne komentarze ! :) :) :)

Sztybor wiem, ze ciężko rozstać sie z autem na taki czas, zapominasz o tym w dniu odbioru :)
W tym projekcie pierwszy prawie tydzień autem zajmował się mój lakiernik.
W przypadku, w którym lakiernik nic nie robi to auto z zewnątrz kończę po 7 dniach. Wnętrze to +2-3dni. Michał, właściciel auta dał mi tyle czasu ile potrzebowałem i efekt jest jaki jest ;)
Przy pracy detailingowej nie można się spieszyć bo pośpiech to najgorszy doradca przy tak delikatnej pracy jak np korekta gdzie skupienie musi być zawsze na 100%.
Marcin85

WILLIAMS CERAMIC COAT 9H+

Post autor: Marcin85 »

Jaki jest koszt zakupu calego zestawu WILLIAMS CERAMIC COAT 9H+ ??
Marcin
sivy

Z tego co wiem powloka jest dostepna tylko dla certyfikowanych aplikatorow i nie ma mozliwosci sprzedazy detailicznej chociaz kilka razy widzialem oferty w sieci.

Pozdr
Sławek
ODPOWIEDZ