Witam.
Męczę się od jakiegoś czasu z przeładowaniem ciśnienia doładowania.
Sprawa jest o tyle dziwna, że na początku było to sporadyczne, obecnie jest często i co najgorsze nie jest to błąd stały. Czasami potrafi zrzucić kompletnie doładowanie już na 2 biegu, czasami na 4, a czasami idzie jak szalony do odcinki, a jeszcze kiedy indziej przestaje ładować przy zmianie biegu.
Ostatnim hitem jest to że po nocnym postoju odpalam auto i nie mam doładowania już od początku, po czym po przejechaniu 5 km doładowanie się pojawiło....
Co gorsza, we wszystkich dotąd posiadanych VAG'ach aby auto zaczeło jechać normalnie trzeba było zgasić i odpalić, a tu tak nie jest, wystarczy mu chwilę odpuścić i spokojnie jechać a za jakiś czas doładowanie samo wraca :)
Obejrzałem WG turbin - pracują przy mocnym przegazowaniu, sprawdziłem DV, są szczelne i otwierają się na podciśnienie, sprawdziłem zaworek sterujący DV - działa, sprawdziłem instalację od ECU do zaworu sterującego DV - jest ok, jutro jeszcze sprawdzę N75 i instalację od niego, a także WG pompując powietrze pompką.
Wszystkie przewody gumowe i metalowe do WG wyglądają ok, nie ma żadnych korozji, nie są sparciałe ani popękane.
Komp nie pokazuje żadnych błędów, prócz błędu przeładowania - błąd chwilowy.
ECU seryjny, bez żadnego programu.
HELP.........Proszę o pomoc które kanały zlogować.
RS6 C5 - przeładowanie
RS6 C5 - przeładowanie
Pozdrawiam.
Raczej nie, na IC-kach ani żadnych widocznych gumach nie widać żadnych śladów oleju ani nic wydobywającego się z układu. Przewody twardnieją po przygazowaniu na postoju.
Mam nadzieję że to tylko N75, lub czujnik ciśnienia wariuje, ale żadnych konkretnych błędów nie ma.
Najgorsze jest to że przeładowanie występuje w zupełnie losowych sytuacjach ;/ Nie wiem czego się kompletnie chwytać, raz jest i można dzidować, a raz wyjeżdzam z pod domu a doładowanie mam dopiero po kilku km....
Pomożecie które kanały i na co zwrócić uwagę w VCDS ?
Mam nadzieję że to tylko N75, lub czujnik ciśnienia wariuje, ale żadnych konkretnych błędów nie ma.
Najgorsze jest to że przeładowanie występuje w zupełnie losowych sytuacjach ;/ Nie wiem czego się kompletnie chwytać, raz jest i można dzidować, a raz wyjeżdzam z pod domu a doładowanie mam dopiero po kilku km....
Pomożecie które kanały i na co zwrócić uwagę w VCDS ?
Pozdrawiam.
No dobra, wiem :) Turbo, rozrusznik, itp...ale mały plastikowy trójniczek na przewodzie podciśnienia ?
[ Dodano: 2016-05-13, 15:32 ]
Udało się wymienić przewody od N75 bez wyciągania motoru, oba WG pracują teraz tak samo, ale dolegliwość nadal jest zauważalna, proszę o pomoc które kanały logować.
[ Dodano: 2016-05-13, 20:05 ]
Finalnie skończyło się tak że zrobilem tymczasową nową instalację podcisnieniową, i poprowadzoną zupełnie inną drogą. Stara instalacja została odłączona od układu WG i N75 i została z tyłu.
Przeładowanie finalnie rozwiązane. Ale nowy trójnik uniwersalny pękł prawie natychmiast a poza tym od temperatury która z tamtędy zieje zmienił się w coś co nie przypomina trójnika. Wymieniłem na metalowy i jest ok.
Do czasu aż silnik nie będzie na wierzchu, ta musi wystarczyć, ale ile namęczyliśmy się aby nałożyć przewody na WG od prawej turbiny.....to nasze :) Długie szczypce chirurgiczne powyginane specjalnie aby tam dojść i nasunąć opaskę to konieczność :)
[ Dodano: 2016-05-13, 15:32 ]
Udało się wymienić przewody od N75 bez wyciągania motoru, oba WG pracują teraz tak samo, ale dolegliwość nadal jest zauważalna, proszę o pomoc które kanały logować.
[ Dodano: 2016-05-13, 20:05 ]
Finalnie skończyło się tak że zrobilem tymczasową nową instalację podcisnieniową, i poprowadzoną zupełnie inną drogą. Stara instalacja została odłączona od układu WG i N75 i została z tyłu.
Przeładowanie finalnie rozwiązane. Ale nowy trójnik uniwersalny pękł prawie natychmiast a poza tym od temperatury która z tamtędy zieje zmienił się w coś co nie przypomina trójnika. Wymieniłem na metalowy i jest ok.
Do czasu aż silnik nie będzie na wierzchu, ta musi wystarczyć, ale ile namęczyliśmy się aby nałożyć przewody na WG od prawej turbiny.....to nasze :) Długie szczypce chirurgiczne powyginane specjalnie aby tam dojść i nasunąć opaskę to konieczność :)
Pozdrawiam.