Wywiało uszczelke pod głowicą
Wywiało uszczelke pod głowicą
Witam stała się tragedia z moją eSką, wczoraj wymieniłem na nowy olej i troche polatałem piecem po mieście aż w pewnym momencie wywaliło uszczelke pod głowicą, zaczął strasznie dymić
. Jakie mogą być konsekwencje w silniku, czy tylko wymiana uszczelki i planowanie głowicy, czy niema sensu remontować i uciekać z autem 
A olej???? Ubylo??? Gwizdze.... weze twarde???? Wywala wode ??? Co to bylo ??? Stral czy co??? A szarpalo autem???? I co znaczy kopci ... z wydechu tak... a smrod jak olej czy jak para,?? Do kielc masz niedaleko wiec wal do nosb-a... on to ogarnie .. nie pakuj sie w lokalnych mechanikow bo bedzie dopiero wtedy tragedia...
Przede wszystkim nie odpalać ponownie... Sprawdzić płyn na obecność oleju i odwrotnie czy olej się w szlam nie zamienił. No i czy olej nie poszedł przez turbo w dolot.
Nie jeździć autem, sprawdzić wszystko paski, płyny itp itd. Póki co to wróżenie z kuli. Nie oddawać auta rzeźnikom. Sprawdzić co się stało, skalkulować co się opłaci remont czy wymiana motoru (z rozrządem).
Nie jeździć autem, sprawdzić wszystko paski, płyny itp itd. Póki co to wróżenie z kuli. Nie oddawać auta rzeźnikom. Sprawdzić co się stało, skalkulować co się opłaci remont czy wymiana motoru (z rozrządem).
- SID
- Tytuł użytkownika: 4 x Turbo
mi kiedyś urwało wirnik w K03, kiedyś wywaliło mi płyn jak miałem gazownie,
fajnie powspominać,
tak jak koledzy piszą "
- sprawdż płyn w zbiorniku i zapach
- sprawdz stan oleju, barwę i zapach
Jeśli będzie podejrzenie na padnięte turbo to w S4 jest dostęp aby ściągnąć rurę dolotową do turbo i zakręcić w palcach wirnikiem turbo i wszystko będzie jasne
fajnie powspominać,
tak jak koledzy piszą "
- sprawdż płyn w zbiorniku i zapach
- sprawdz stan oleju, barwę i zapach
Jeśli będzie podejrzenie na padnięte turbo to w S4 jest dostęp aby ściągnąć rurę dolotową do turbo i zakręcić w palcach wirnikiem turbo i wszystko będzie jasne
Re: Wywiało uszczelke pod głowicą
tzn?małolat pisze:czy niema sensu remontować i uciekać z autem
dlatego napisałem że testuje. tutaj niestety występuje problem związany z tym iż po drugiej stronie osoba może popełnić błąd (przykład - w tym przypadku prosiłbym o włożenie palca do zbiorniczka płynu chłodzącego - osoba po drugiej stronie może włożyć np do plynu hamulcowego albo nie będzie chciała z obawy przed poparzeniem) muszę dopracować bardzo dokładnie procedurę