Witam stała się tragedia z moją eSką, wczoraj wymieniłem na nowy olej i troche polatałem piecem po mieście aż w pewnym momencie wywaliło uszczelke pod głowicą, zaczął strasznie dymić . Jakie mogą być konsekwencje w silniku, czy tylko wymiana uszczelki i planowanie głowicy, czy niema sensu remontować i uciekać z autem
A olej???? Ubylo??? Gwizdze.... weze twarde???? Wywala wode ??? Co to bylo ??? Stral czy co??? A szarpalo autem???? I co znaczy kopci ... z wydechu tak... a smrod jak olej czy jak para,?? Do kielc masz niedaleko wiec wal do nosb-a... on to ogarnie .. nie pakuj sie w lokalnych mechanikow bo bedzie dopiero wtedy tragedia...
jak wywali ci uszczelke to plyn jest w oleju albo olej w plynie albo spaliny dostaja sie do plynu i kopci na bialo i jest ubytek plynu dosc szybki jak odkrecisz korek to wywala plyn takie sa objawy
Przede wszystkim nie odpalać ponownie... Sprawdzić płyn na obecność oleju i odwrotnie czy olej się w szlam nie zamienił. No i czy olej nie poszedł przez turbo w dolot.
Nie jeździć autem, sprawdzić wszystko paski, płyny itp itd. Póki co to wróżenie z kuli. Nie oddawać auta rzeźnikom. Sprawdzić co się stało, skalkulować co się opłaci remont czy wymiana motoru (z rozrządem).
mi kiedyś urwało wirnik w K03, kiedyś wywaliło mi płyn jak miałem gazownie,
fajnie powspominać,
tak jak koledzy piszą "
- sprawdż płyn w zbiorniku i zapach
- sprawdz stan oleju, barwę i zapach
Jeśli będzie podejrzenie na padnięte turbo to w S4 jest dostęp aby ściągnąć rurę dolotową do turbo i zakręcić w palcach wirnikiem turbo i wszystko będzie jasne
dlatego napisałem że testuje. tutaj niestety występuje problem związany z tym iż po drugiej stronie osoba może popełnić błąd (przykład - w tym przypadku prosiłbym o włożenie palca do zbiorniczka płynu chłodzącego - osoba po drugiej stronie może włożyć np do plynu hamulcowego albo nie będzie chciała z obawy przed poparzeniem) muszę dopracować bardzo dokładnie procedurę