Witam tak jak w temacie przy ruszeniu normalnym spod swiatel po 2krpm straciłem napęd... Biegi wchodza normalnie, samochod lekko ruszy i zaraz traci napęd:) W skrzyni nic nie zgrzytnelo, szarpnelo itd..
Czy mozna cos poradzic przed wybebeszeniem?:)
Olej + filtr wymieniony 1.5 miesiaca temu.
Tiptronic + Q brakn napędu...
Jaki olej był wlany do skrzyni ? Mój tiptronic miał wymienianą oliwe co 60 tys km na ESSO LT711411 i skrzynia przeżyła silnik... wszystkie skrzynie 5HP19 miały taki olej lany fabrycznie -> norma DEXRON F!!
W dodatku moja skrzynia była zakodowana w tzw. sport-mode co pozwalało kręcić do odcinki na każdym biegu i auto nie zmieniało nam biegu :) np. podzas zakretu. Udawało to trochę manuala ale muszę przyznać ,że całkiem sprawnie + przesunięcie odcinki z 6900rpm na 7100 ... :)
Podstawą serwisu każdego tiptronica 5hp19 jest serwis olejowy co 60-80 tys km !
Wracając do tematu sprawdził bym poziom oleju i jego barwę - powinna być żółta!
Diagnostyka Vag - straciłeś ciąg czyli na bank są jakies błędy w sterowniku....
powodzenia
EDIT: w razie poważniejszych problemów z tipem robił bym chyba od razu konwersje na skrzynie manualną 6 biegową 01E :)
W dodatku moja skrzynia była zakodowana w tzw. sport-mode co pozwalało kręcić do odcinki na każdym biegu i auto nie zmieniało nam biegu :) np. podzas zakretu. Udawało to trochę manuala ale muszę przyznać ,że całkiem sprawnie + przesunięcie odcinki z 6900rpm na 7100 ... :)
Podstawą serwisu każdego tiptronica 5hp19 jest serwis olejowy co 60-80 tys km !
Wracając do tematu sprawdził bym poziom oleju i jego barwę - powinna być żółta!
Diagnostyka Vag - straciłeś ciąg czyli na bank są jakies błędy w sterowniku....
powodzenia

EDIT: w razie poważniejszych problemów z tipem robił bym chyba od razu konwersje na skrzynie manualną 6 biegową 01E :)