Witam serdecznie

Jesteś Nowy ? Daj nam znać :) i pokaż swój samochód

Moderatorzy: buba, Mod-Team

Surveyor

Witam serdecznie

Post autor: Surveyor »

Nadszedł czas w końcu coś naskrobać. Co prawda na forum zaglądam prawie od jego założenia ale nie było okazji się przedstawić :-)
Od ponad 2 lat borykam się z bolączkami mojego garfitowego S4 B7 4.2 V8 w Avancie ;-)
Od początku próbowałem coś wykrzesać z tego silnika, najpierw poprzez usunięcie niedomagań, później lekkie mody.
Na chwilę obecną:
1. Wymienione cewki, fazatory, pierścienie, poprawki głowicy
2. Prekaty zamienione na met. Magnaflow
3. II-e katy zastąpione strumienicami.
4. Ostatnie tłumiki na pełnym przelocie z ori końcówkami (robota Sporttiga)
5. Wkładka K&N, trochę izolacji termicznej tu i tam.
6. Strojenie GTO.

0-100 - ok.5.5s, objechany Focus RS, narazie tyle osiągnięć (przy okazji 10pkt od panów z szarego Passata na S8 :evil: -UWAŻAJCIE), w najbliższym czasie zobaczymy co powie dyno.
Na początku było ok. 6.0s do 100, 305KM i 378 Nm. Różnica jest naprawdę mocno odczuwalna, najbardziej zdumiewająca jest reakcja na każde "muśnięcie" gazu no i ten dźwięk, stock'owy jest piękny a teraz to po prostu masakra :-D

Ogólnie nie jest to kiler ale nadrabia resztą 8-)

Pozdrawiam wszystkich serdecznie :-)
Awatar użytkownika
Nikolas

Post autor: Nikolas »

Witamy.

B7 jest b.ładne. Czy już robiłes czyszczenie syfu w silniku?
deSigner
Post autor: deSigner »

Cze,

gdzie ten mandat na s8 :?: chyba nie w w-wie :?: 8-)

Mierzyłeś przyśpieszenie z Racelogiciem czy ze stoperem :-P :?:
The Rice Power
Surveyor

U mnie nie ma FSI, dolot czyściutki :-)
a przy okazji po zamontowaniu catch tank'a strasznie gwizdało,nie dało się wytrzymać, co może być przyczyną?

No właśnie niestety na tej S8, często tam loguję auto, przedwczoraj też trochę pośmigałem, musieli mnie przyuważyć gdzieś z boku, pech to pech :evil: , teraz jeżdżę jak dupa, bo 20 pkt na koncie :-/

0-100km/h mierzę VAGiem VCP, tam jest taka opcja w procedurach CAN
deSigner

Nas ostatnio dupnęli Kią, ale grzecznie powiedzieli dobranoc i zmienilismy miejsce :-P
The Rice Power
Awatar użytkownika
Nikolas

to w B7 nie było FSI? :shock: W b6 nie było, ale byłem przekonany że w B7 już jest FSI..
Surveyor

deSigner pisze:Nas ostatnio dupnęli Kią, ale grzecznie powiedzieli dobranoc i zmienilismy miejsce :-P
Jak to, bez mandaciku? Przystawiliście im gnata do głowy czy co? ;-)
Nikolas pisze:to w B7 nie było FSI? :shock: W b6 nie było, ale byłem przekonany że w B7 już jest FSI..
W B6 i B7 są identyczne silniki BBK.
Awatar użytkownika
Nikolas

No właśnie... Czyli w S5 jest FSI a w S4 b7 nie ma. hmm moja niewiedza. Ty masz jeszcze moc przekazywaną 50/50 czy 40/60, bo chyba pod koniec 2005r było już 40/60?
deSigner

Surveyor pisze:
deSigner pisze:Nas ostatnio dupnęli Kią, ale grzecznie powiedzieli dobranoc i zmienilismy miejsce :-P
Jak to, bez mandaciku? Przystawiliście im gnata do głowy czy co? ;-)
Najśmieszniejsze było to że wjechali pod prąd akurat jak startowałem z kumplem :lol: Myślę sobie co za debil jedzie pod prąd, dopiero jak zobaczyłem Kijankę to już wiedziałem że to oni i spodziewałem się ostrej zadymy. A oni podjechali, pokazali blachy i wymownym tonem powiedzieli DOBRANOC i wiadomo było o co chodzi ;-)

Byli z Ożarowa Maz. może dlatego tacy wyrozumiali 8-) :?:
The Rice Power
p.zalewski
Kontakt:

Post autor: p.zalewski »

Arek, to Ci się upiekło :mrgreen: masz farta chłopie, pamiętasz jak się widzieliśmy w Wawie też się jeden przyczepił, ale na szczęście odpuścił :lol:
deSigner

p.zalewski pisze:Arek, to Ci się upiekło :mrgreen: masz farta chłopie, pamiętasz jak się widzieliśmy w Wawie też się jeden przyczepił, ale na szczęście odpuścił :lol:
Tja pamiętam o jakąś pierdołę :-/ Tym razem naprawdę chyba miałem farta :mrgreen:

PS Widziałem ostatnio u Adama Twoją S4, nawet hamowały się jeden po drugim, najpierw mój, potem Twój - ale oba wyniki cienkie, bo ciepło jak cholera ;-)
The Rice Power
Awatar użytkownika
Flyer
Moderator

Post autor: Flyer »

Nikolas pisze:No właśnie... Czyli w S5 jest FSI a w S4 b7 nie ma. hmm moja niewiedza. Ty masz jeszcze moc przekazywaną 50/50 czy 40/60, bo chyba pod koniec 2005r było już 40/60?
z tego co wiem, to ma juz 40/60 w S4 B7.
Surveyor

nie sprawdzałem ale raczej 40/60, bo ładnie bączki kręci w zimie, jak by był RWD :-P
deSigner pisze:... A oni podjechali, pokazali blachy i wymownym tonem powiedzieli DOBRANOC i wiadomo było o co chodzi ;-)

Byli z Ożarowa Maz. może dlatego tacy wyrozumiali 8-) :?:
... w policji też normalni ludzie się znajdą ;-)
ODPOWIEDZ