Uwalony sterownik silnika.... chyba ;)

Moderatorzy: buba, Mod-Team

BKMM

Uwalony sterownik silnika.... chyba ;)

Post autor: BKMM »

Ska dotąd nigdy mnie nie zawiodła... ale skoro ją sprzedaje to się zbuntowała :)

Rano nie chciała odpalić jak już odpaliła to po chwili zgasła. Doszedłem do tego, że znaczenie ma trzaskanie drzwiami i maską, a dodatkowo tuż po zgaśnięciu nie można się połączyć z komputerem. Idąc dalej odkopałem komputer i okazało się, że delikatne poruszenie go powoduje zgaśnięcie auta...

I tu pytania:
1) Czy to na bank sterownik? Czy może kabelki(ruszając sterownikiem trudno nie poruszyć wiązki)?
2) Czy sterownik trzeba wymieniać razem ze stacyjką i kluczem? Czy to kwestia elektronika, który będzie to ogarniał? Czy bedzie mial jakis problem ze zgraniem Rogalowego programu na nowy sterownik?
3) Ogólnie poradźcie co i jak :) czy nowy sterownik musi być taki sam czy może być od byle jakiego 2.7 bt?
Awatar użytkownika
killerwik

Post autor: killerwik »

Oddaj do elektryka, wyglada na jakies kable lub wtyczke watpie zeby wina lezala w srodku sterownika, sterownik ma immo ale byle jakim vagiem je kodujesz do nowego sterownika i nietrzeba zmieniac stacyjki
Awatar użytkownika
nosb

Post autor: nosb »

Wyglada ze cos nie laczy. Zimne luty na kostce lub zasniedziale styki itp... Ecu jakby padlo to pewnie na amen i bys juz z autem wogole nie pogadal :)
Obrazek
aw69

Post autor: aw69 »

zapewne zimny lut się zrobił na eepromie, ecu był rozbierany i lutowany podczas strojenia ?......zadzwoń do Rogala coś ci doradzi
Awatar użytkownika
buba

Post autor: buba »

jak polift to nie trzeba wyjmowac ecu
aw69

Post autor: aw69 »

jak polift to nie trzeba wyjmowac ecu
Nieprawda
Obrazek
Awatar użytkownika
buba

Post autor: buba »

Jak byłem u Rogala ze swoim starym 1.8T 98r to powiedział że nie robi bo woli polifty bo tam nie trzeba ecu wyjmować
BKMM

No dzwonilem do Rogala i mówił ze u mnie wgrywal przez zlacze ale wcześniej u Kosiniaka Rogal lutowal i mówi ze mógł się zrobić zimny lut.
Dziś wszyscy na wakacjach byli wiec w poniedziałek jadę do elektronika i oby to było to.
deSigner
Post autor: deSigner »

Auta nie chcą odchodzić od swoich właścicieli :-|
The Rice Power
Awatar użytkownika
martin s4

Post autor: martin s4 »

jak mówisz ze auto zapaliło i powoli gasło to coś z paliwem sprawdzałeś czy pompa idzie sprawdz wtyczkę od pompy co jest w bagażniku
BKMM

martin s4 pisze:jak mówisz ze auto zapaliło i powoli gasło to coś z paliwem sprawdzałeś czy pompa idzie sprawdz wtyczkę od pompy co jest w bagażniku
Pisałem ze po chwili zgasł a nie powoli. Gaśnie momentalnie. I ewidentnie jest to komputer wystarczy w niego puknąć palcem i auto gasnie. Także wioze pojutrze kompa do elektrnika.

deSigner pisze:Auta nie chcą odchodzić od swoich właścicieli :-|
Bo mają u nas za dobrze :)
Awatar użytkownika
nosb

Post autor: nosb »

No to poprawic luty najpierw na eepromie a potem przy wtyczce . Jak eeprom nie styka auto nie odjara sprawdzone :P
Obrazek
BKMM

Odnawiam temat bo lutowanie pomogło na dwa tygodnie - od tego czasu nie bardzo mialem czas sie zajać sprzedażą i naprawą.

Muszę kupić nowy sterownik. Pytanko mam takie: czy pasuje od innych aut z 2.7bt np A6?
Program i tak muszę wgrać swój.
ODPOWIEDZ