szarpanie napędem przy operowaniu gazem oraz zmianie biegów

Moderatorzy: buba, Mod-Team

Dawcio05

szarpanie napędem przy operowaniu gazem oraz zmianie biegów

Post autor: Dawcio05 »

Cześć,

Piszę do was z pytaniem , czy ktoś miał problem z szarpiącym napędem tak jakby tył załączał się z opóźnieniem ? zjawisko to występuje przy bardziej gwałtownym puszczeniu sprzęgła lub jak jade stałą prędkością i puszczam gaz lub dodaje ( tak jakby ktoś nas uderzył w tył). Przy tym lewarek biegów lata przod tył jak głupi...
Rozmawiałem z kilkoma osobami , które mają podobnie , zmieniały przeguby , poduszki dyfra, skrzyni i dalej ten problem występuje. Jedna osoba wymieniła także torsen , który mu stukał przy zmianie biegów , stuków już nie ma ale szarpanie nadal występuje. Czy ktoś miał podobną sytuację i udało mu się to rozwiązać ? Czy może to jednak torsen ? Może dwumas czy może po prostu skrzynia ?
tasior87

Post autor: tasior87 »

Ty się chyba naczytałeś trochę tematu na grupie 2.7 ?
CZYSTA FURA JEŹDZI SZYBCIEJ!!!
TRAKTUJ LEWY JAK KIBEL. MUSISZ? WCHODZISZ, ROBISZ, WRACASZ.
Dawcio05

tasior87, tzn? Napisałem jakie mam objawy, nigdzie nie ma rozwiązania. A kupę ludzi tak ma i nikt ogarnąć nie potrafi dlatego pytam. Może ktoś tu miał takie problem i go rozwiązał.
Awatar użytkownika
atom1

Post autor: atom1 »

kazdy z tych problemów był inny i nie ma reguły że u każdego TO załatwi temat, napęd jest w tym wozie upierdliwy bo ma nalatane 300+ gdize juz od 100 powinien byc na złomie, jeden do jamy drugi |robi zamieszanie | i patrzec co najbardziej pracuje, po kolei eliminowac
tasior87

Post autor: tasior87 »

Tak jak pisze Atom każdy przypadek jest inny ale wydaje mi się, że od skrzyni i torsena wszystko się zaczyna, potem sprzeglo, poduszki skrzyni, dalej to już przeguby wewnętrzne i wał.
U mnie skrzynia była robiona i dalej mam ten objaw - po filmikach zauważyłem, że luz na wale jest zdecydowanie mniejszy od innych przypadkow. Dzisiaj potwierdzę czy wymienili mi torsena.
Zauważyłem wczoraj, że jeden przegub przy skrzyni ma już chyba luz.
Ktoś się spotkał z tym żeby dwumasa dawała efekt luzu na układzie napędowym?
CZYSTA FURA JEŹDZI SZYBCIEJ!!!
TRAKTUJ LEWY JAK KIBEL. MUSISZ? WCHODZISZ, ROBISZ, WRACASZ.
przemek530d

Post autor: przemek530d »

mi taki efekt dawał rozwalony łącznik elastyczny wału, co prawda nie w s4 ale zasada ta sama, więc wyjechana dwumasa też może
Dawcio05

co do tego szarpania , zmieniłem dyfer i bez zmian, zmieniłem skrzynie i poduszki pod skrzynią, jest lepiej aczkolwiek szarpania są dalej... tyle tylko że drążek nie lata już jak głupi. Chyba szkoda nerw na ten napęd i trzeba tak jeździć...
vegetagt
Kontakt:

Post autor: vegetagt »

a z takich durnych teorii - może luz na którymś wózku i po prostu cała ława (przednia czy tylna) się przesuwa?
Dawcio05

vegetagt, sprawdzałem nie widać luzów, znajomy wymieniał wszystkie tuleje ławy itd. i też mu to występuje...
Supersiemka

Post autor: Supersiemka »

Dawcio05 pisze:vegetagt, sprawdzałem nie widać luzów, znajomy wymieniał wszystkie tuleje ławy itd. i też mu to występuje...
Podporę wału oglądałeś ?

Dwumasa też może dawać podobne objawy, moje 1.8t AEB miało własnie taki problem, uderzenie pod autem przy dodawaniu/odejmowaniu gazu i zmianie biegów.

Zmieniłem na jednomas z Valeo z całym kompletem sprzęgła i pomogło. Choć jest trochę więcej drgań na budzie, ale do przeżycia spokojnie.

Tyle ,że mój dwumas był w stanie agonalnym.
Dawcio05

Supersiemka, podporę oglądałem, nie jest porwana , stan dobry jakieś minimalne spękania gumy są ale nie tak żeby się miała rozpaść. No właśnie co do sprzęgła to nie wiem. chętnie bym zmienił na dwutarcz ale brak środków na takie inwestycje.
ODPOWIEDZ