Główny użytkownik naszej eSy, czyli moja żona z dość wprawnym uchem dziś zaczęła żalić sie na grzechotania/cykanie/pukanie spod pokrywy silnika. Pomyślałem- może przewrażliwiona, ale rzeczywiście po odpaleniu auta okazały sie jej obawy jak najbardziej trafne. Pytanie tylko- co to może być? Silnik pracuje zdecydowanie inaczej niż wcześniej. Mianowicie, oprócz wspomnianych wcześniej dźwięków dobiegających z okolic prawej głowicy (patrząc pod maskę), zauważyłem, że podczas jazdy eSie brakuje wigoru. Poprosiłem moją lepszą polowe, żeby na jałowym biegu dodała stopniowo gazu do około 5500rpm i zauważyłem, ze jak od przekręcenia kluczyka w stacyjce do pozycji zapłonu zassało gruszki dolotu, tak były zassane do odcięcia, jakby podciśnienie nie banglalo. Po zgaszeniu wróciły. Nie wiem, czy może mieć to coś wspólnego, ale wole wspomnieć.
Szanowni spece, podpowiedzcie od czego zacząć i gdzie szukać?
Audi S6 C5 2002r kod silnika ANK.
S6 C5 - problem z silnikiem (?)
S6 C5 - problem z silnikiem (?)
ą, ć, ę, ł, ó, ź, ż - znam je. ;)
Nie masz daleko podjedz do BrG Motors https://www.facebook.com/BrGMotors/
Dzięki za polecenie, ale czy mi się za te 80km nie rozleci coś tam?emay pisze:Nie masz daleko podjedz do BrG Motors https://www.facebook.com/BrGMotors/

Samochód dla bezpieczeństwa uziemilem, bo pieron wie, co to jest. Z Vaga nie wyrzuca nic. Czy można coś odczytać z bloków na zapalonym silniku, co jakoś wskazałoby na ewentualna przyczynę?
Lawetą jak się boisz.lllbAZ pisze:Dzięki za polecenie, ale czy mi się za te 80km nie rozleci coś tam?emay pisze:Nie masz daleko podjedz do BrG Motors https://www.facebook.com/BrGMotors/![]()
Samochód dla bezpieczeństwa uziemilem, bo pieron wie, co to jest. Z Vaga nie wyrzuca nic. Czy można coś odczytać z bloków na zapalonym silniku, co jakoś wskazałoby na ewentualna przyczynę?
Trochę minęło, bo i byłem w fazie czynnej niwelacji objawów. Doagnoza- popychacze hydrauliczne.
Na skutek niedostatecznej ilości oleju w głowicy od strony kierowcy ponoć się posypały (kanały olejowe niesprawne). Głowica była przed zakupem przeze mnie robiona przez poprzedniego właściciela - najwyraźniej coś nie wyszło szpecmanowi. Głowica wymieniona, oprócz tego parędziesiąt innych rzeczy w formie profilaktyki zagrożenia (skoro i tak i już głowice były ściągane).
Teraz gra muzyka. Spod maski słychać jedynie szum powietrza od pracy wiskozy. ;)
Dzięki za wszystkie sugestie Panowie i pozdrawiam
Na skutek niedostatecznej ilości oleju w głowicy od strony kierowcy ponoć się posypały (kanały olejowe niesprawne). Głowica była przed zakupem przeze mnie robiona przez poprzedniego właściciela - najwyraźniej coś nie wyszło szpecmanowi. Głowica wymieniona, oprócz tego parędziesiąt innych rzeczy w formie profilaktyki zagrożenia (skoro i tak i już głowice były ściągane).
Teraz gra muzyka. Spod maski słychać jedynie szum powietrza od pracy wiskozy. ;)
Dzięki za wszystkie sugestie Panowie i pozdrawiam