Powiedzieli, że mam im dostarczyć wał z moją podporą wału. Posiadają oryginalne elementy zamienne, typu guma i łożysko. Także odsyłam paczkę do Niemiec :D
zrobiłem ostatnio sobie podporę w allroadzie bo stukała jak durna u http://bogdar.net/ niby jakiś oryginał, ale działa super. poki co ze 400km wiec ciezko powiedzieć co będzie potem, ale poki co zadowolony. 400zł kosztowało wszystko a zostawiłem auto a nie sam wał.
Zawiozłem wał do regeneracji:
- eliminacja luzów na obu flanszach
- wymiana podpory wału ( gumy oraz łożyska )
- wyważenie wału
- uzupełnienie nowym smarem
- nowe śruby do flansz
Koszt brutto 680 zł. Gwarancja 2 lata. Jutro odbiór.
Wał już jest na reklamacji. Jak na razie 2 dni walczą non stop i bez pozytywnego zakończenia.
Jak wrócił na reklamację to powiedzieli, że krzyżak ma luzy a nie miał. To powiedziałem im wymieńcie krzyżak. Potem jak się okazało gdy wyważają go na 2400 rpm jest prawie idealnie, ale gdy tylko zmienią obroty to parametry bicia są tak duże, że im się to nie podoba. Jeden kolega Jasiek powiedział mi, że wałów w S4 się nie wyważa ( nie zna przypadku kiedy po wyważeniu wału nie było drgań ). Jak im to przekazałem to jak płachta na byka. Prawda jest taka, że oni tym wyważeniem pewnie bezpowrotnie zniszczyli ten wał.
Wymienili przegub wału GKN oraz krzyżak firmy GKN. Dodatkowo trochę zeszlifowali w okolicy choinki krzyżaka ponieważ mieli problem z uzyskaniem zadowalających parametrów na wyważarce. Wydziałem wykres wyważania i odchyły teraz są naprawdę małe. Luz na przegubie wychodził dopiero powyżej 3500 rpm to mogło być przyczyną wibracji powyżej 200 km/h. Wibrację które miałem po pierwszej naprawie w zakresie 40-140 km/h pochodziły od luzu krzyżaka. Dziś montujemy i dam znać jak po testach.