Pomoc z ubezpieczalnia

Moderatorzy: buba, Mod-Team

Awatar użytkownika
igore36

Pomoc z ubezpieczalnia

Post autor: igore36 »

Audi umiera :zalamka:
Jechalem z dziewczyna do kina, pod samym Lubinem jakis prostak polonezem z przyczepka chcial zaoszczedzic i pojechal na "lewa" wycinke lasu, zapakowal przyczepke tak, ze gorka drewna miala 1,5m wysokosci, niczym tego nie zabezpieczyl, wielkie kolki drewna zawalily cale dwa pasy przy przejsciu podziemnym kolo salonu VW, nie bylo nawet gdzie uciekac.
Poszkodowane przez typa byly 4 auta.
4 AUDI hahahahah :D
Moja eska i jakas nowa a6 niestety zjechaly laweta.
Mam rozwalony blotnik, zderzak, dokladke, chlodnice wody, a pod spodem to nie wiem. Kolek ktory wciagnelo pod auto chyba wbil sie w cos, bo olej zlecial jak wylany z wiadra. Nie chce mi sie tego nawet ogladac.
Najlepsze jest to, ze typ wylecial i mowi "No co drewienko mi sie rozsypalo i wielkie HALO"
Myslalem, ze mu glowe rozwale o kraweznik, dobrze ze bylo kilka osob ktore jakos mnie uspokoily.
Za lawete zaplacilem jedyne 1100zl :brawo:
MASAKRA jakas
Odrazu zadzwonilem na policje. Dziwne, ale zjawili sie w jakies 2min i bardzo profesjonalnie podeszli do sprawy.
Od poniedzialku zaczynam dzialac z zalatwianiem rzeczoznawcy.
Prosze o pomoc jak to zalatwic zeby Audi byla wyceniona wlasciwie i o jakies inne sugestie, pierwszy raz jestem w takiej sytuacji :oops:
Awatar użytkownika
buba

Post autor: buba »

szukaj niezależnego rzeczoznawcy który wyceni samochód bo na 99% będziesz miał zaniżoną wycenę.
Suchar

Post autor: Suchar »

... http://www.youtube.com/watch?v=A-IJNkL3kK0
podobna sytuacja.
Najważniejsze, że Wam nic się nie stało. Samochód to tylko kupa żelastwa.
bracus
Post autor: bracus »

taaa tylko jak igore ma dołożyć parę tysięcy zł ze swoich zeby doprowadzić to do ładu bo dla każdej ubezpieczalni S4 to w zasadzie A4 to juz nie jest tak kolorowo - pomijam spadek wartości rezydualnej samochodu po takim zdarzeniu
rzeczoznawca to podstawa ale szukaj takiego obeznanego w tych sprawach a nie z PZMotu bo i tak będziesz składał powództwo cywilne i tak ;-)
chyba ze masz tylko chęć naprawić samochód - to poczekaj na rzeczoznawcę z TU gdzie jest OC sprawcy oddaj do serwisu autoryzowanego i każ naprawić bez rozliczania podpisując cesję - ale wtedy nie zobaczysz ani złotówki są tylko takie 2 opcje innych nie ma :-|
sarkazm od hejterstwa dzieli bardzo cienka nić...ale dzieli :)
Awatar użytkownika
igore36

wiec ja mam sam szukac rzecoznawcy, czy udac sie do interrisku i oni mi przydziela rzeczoznawce?
bracus

nikt Ci niczego nie przydzieli - ale zanim cokolwiek zrobisz przy samochodzie musi go zobaczyć agent od wyceny (nie mylić z rzeczoznawcą bo to nie to samo) z towarzystwa gdzie jest OC sprawcy
i on od razu zada pytanie czy chcesz wycenę czy chcesz się rozliczać bezgotówkowo

a) jak wycenę to czekasz kilka dni co on wyceni - pozniej szukasz rzeczoznawcy swojego i zaczyna się boksowanie
b) jak bezgotówkowo - jedziesz do serwisu - podpisujesz cesję i nic Cie nie obchodzi - oni naprawią samochód i rozliczą się z ubezpieczycielem

oczywiscie mozesz wybrać wariant A - wziąć wycenę - poboksować się o kwotę - naprawić samochód na częsciach używanych we własnym zakresie i może Ci zostanie coś $$$
tyle masz do przemyslenia :) innych opcji nie ma
Awatar użytkownika
igore36

Ok, dzieki bardzo.
W sumie na takiej sytuacji kazdy chce zarobic, ale mi zalezy na tym, zeby audi byla taka jak przed calym tym zajsciem. Sam nie wiem co wybrac
Awatar użytkownika
jerzu
Tytuł użytkownika: A3-club

Post autor: jerzu »

ja bym autko wstawił do ASO, poskładają Ci na nowych gratach wszystko co popsute.
Awatar użytkownika
buba

Post autor: buba »

jeśli chcesz jeździć dalej autem to odstawiasz do ASO i odbierasz po naprawie.

W każdym innym przypadku czeka cię wysyłanie pism, dzwonienie i nerwy bo nie będą chcieli wypłacić takiej kwoty jaka powinna być a na końcu pozew cywilny. Ciągnie się to miesiącami i jesteś bez samochodu.
BKMM

Post autor: BKMM »

Dokładnie. Nie wiem z czego to wynika ale ubezpieczalnie wola zapłacić 15000 serwisowi niż 5000 poszkodowanemu wiec chyba nie ma się co zastanawiać. Koledze mojemu porysali na ulicy całe auto dostał wycenę 3000zl... Wiec wstawil do serwisu. Serwis wystawił ubezpieczalni fakturę na 12000. Co prawda to było z AC ale auto 4ro letnie.
Awatar użytkownika
igore36

wlasnie wrocilem z ogledzin z rzeczoznawca :)
wypisal:
1. Zderzak przod polamany
2.Spojler dolny zderzaka polamany
3.Kratki wlotu powietrza zderzaka kpl polamane
4.Blotnik pogiety
5.Nadkole wew. polamane
6.Oslona dolna silnika polamana
7.Peknieta misa olejowa

Wpisal tez jaki olej i kiedy byl wymieniany, jakie opony i wyposazenie.
Ile za to moge wziasc z wyceny InterRisku?
Awatar użytkownika
nosb

Post autor: nosb »

A chlodnice i pas przedni ok ?
Obrazek
bracus

ile możesz za to dostać to Ci facet powie za dzień lub dwa :-) tak że poczekaj chwile i zorientuj się ile za robotę przy tej misce bo reszta to kosmetyka
Awatar użytkownika
igore36

chlodnice i pas cale
Awatar użytkownika
nosb

Post autor: nosb »

Pytanie ktora peknieta ? Czy sama dolna ( wymiana z 30 minut z ziemi nawet ;) ) , czy gorna nie poszla sie pasc przy kolizji ( wtedy to sanie w dol bo inaczej nie wymontujesz ) .
Obrazek
ODPOWIEDZ