s4 b5 problem z quattro

Moderatorzy: buba, Mod-Team

LizakB5

s4 b5 problem z quattro

Post autor: LizakB5 »

Od niespełna pół roku borykam się z problemem związanym z napędem. Zaczęło się od tego, że podczas manewrowania przy małej prędkości zacząłem odczuwać jakby w przodzie coś nie grało, mianowicie skręcając mam wrazenie, ze jedno koło tak jakby podskakiwało. Innym problemem dość bardziej denerwującym jest to, że gdy jadę ze stałą prędkością np. na tempomacie, przy prędkości od 90km/h w górę czuje jakieś konkretne bicia z tyłu, te bicia są tak mocne, że mam wrażenie jakby cos sie tam miało zaraz rozleciec, odczucia sa takie, jakby tyl pchal bardziej do przodu. Auto mam juz 2 lata ale te bicia z tylu zaczely się właśnie jakieś pół roku temu i mam wrażenie, że z czasem jest coraz gorzej :-o Jakies sugestie? Ktos borykal sie z tym problemem? Luzy w napedzie są ale były i dwa lata temu, stuki przy zmianie biegow, puszczaniu gazu są i byly i to mi zbytnio nie przeszkadza ale to co się dzieje z tylu przy stalej predkosci zaczyna mnie denerwowac :mrgreen: Przy pelnym gazie wszystko jak najbardziej w porzadku
Dawcio05

Post autor: Dawcio05 »

może dyfer albo torsen w skrzyni się wytarł i ma już takie luzy. Jak nie rozbierzesz to się nie dowiesz.
WojtasTaba

Post autor: WojtasTaba »

Pierwsza część brzmi dokładnie tak, jakbyś miał zblokowany dyfer z przodu. Możliwe, że się rozleciał. Podskakiwanie przednich kół zauważyłeś zarówno przy skręcie w lewo , jak i w prawo?
LizakB5

WojtasTaba pisze:Pierwsza część brzmi dokładnie tak, jakbyś miał zblokowany dyfer z przodu. Możliwe, że się rozleciał. Podskakiwanie przednich kół zauważyłeś zarówno przy skręcie w lewo , jak i w prawo?
dokładnie, zarówno przy skręcie w lewo jak i prawo, to odczucie było przed tym jak z tylu coś zaczęło bić
WojtasTaba

Post autor: WojtasTaba »

No to podtrzymuje, że dyfer z przodu się rozpadł. A co do tyłu to myślę, że to inna historia.
Awatar użytkownika
gumin58

Post autor: gumin58 »

Proponuje zacząć od spuszczenia oleju z dyfrów o ile w ogóle tam jest :p Odpukać, ale może razem z płynącym olejem zobaczysz przyczynę dziwnej pracy napędów.

Jedno jest pewne - dopóki nie rozbierzesz to się nie dowiesz :)
LizakB5

kanał mi się zwolni to zobaczę ten olej, dzisiaj jadąc nad ranem złapał mnie przymrozek i chciałem zaznaczyć, że przy temperaturze zerowej BIĆ Z TYŁU BRAK, jechałem 100, 130 na tempomacie i nic a nic a jeszcze wczoraj jadąc w pierwszą stronę po południu biło konkretnie przy stałej prędkości, czy to 90 czy 160... :roll:
vegetagt
Kontakt:

Post autor: vegetagt »

może trzeba trocin i gęstszego oleju dolać :P
ODPOWIEDZ