Akcyza
Akcyza
Panowie kupiłem autko angola, teraz czeka mnie zapłata akcyzy. Czy oni liczą tą akcyze z ceny na umowie czy sobie będą liczyć według eurotaxu? tyle że ceny angoli i aut z kierownicą po poprawnej stronie są zupełnie inne...macie jakieś wskazówki
co z tą akcyzą zrobić, autko oczywiście ma silnik powyżej 2l, dokładnie to porsche cayman...jak to ogarnąć najlepiej. Można pisać na PW.
S8 D4
Liczą z umowy, ale w kompie maja przedział cenowy aut, tylko nie wiem jak z anglika i.
Jak nie będzie dużo poniżej "średniej" to nie powinni się przyczepić
Ale jak coś to zawsze możesz napisać/powiedzieć (już nie pamiętam dokladnie co tam sie wypełnia), że coś uszkodzone, rozrząd do zrobienia dziurawe tłumiki wgniotki itp itd
Znam przypadek, że cena w umowie była niska Pani/Pan z US pytała się czy napewno taką niską kwotę wpisać. No ale akurat było trochę rzeczy do zrobienia w nim. Nie pytali w US o uszkodzenia
Nikt się do tej pory nie przyczepil,
To było kilka lat temu teraz może jest inaczej
Jak nie będzie dużo poniżej "średniej" to nie powinni się przyczepić
Ale jak coś to zawsze możesz napisać/powiedzieć (już nie pamiętam dokladnie co tam sie wypełnia), że coś uszkodzone, rozrząd do zrobienia dziurawe tłumiki wgniotki itp itd
Znam przypadek, że cena w umowie była niska Pani/Pan z US pytała się czy napewno taką niską kwotę wpisać. No ale akurat było trochę rzeczy do zrobienia w nim. Nie pytali w US o uszkodzenia
Nikt się do tej pory nie przyczepil,
To było kilka lat temu teraz może jest inaczej
Polska to jednak bardzo dziwny kraj, akcyza jest wyliczana na podstawie eurotaxu. Nie interesuje ich że auto ma kierownicę po złej stronie i wartość takiego auta to min -40% ceny z eurotaxu
Na moje zdziwienie Pani w okienku powiedziała, przecież można zgodnie z prawem jeździć autem z kierownicą po prawej stronie, a ja jej na to a próbowała Pani wyprzedzać takim autem? przecież jedynie do czego się takie auto nadaje to do przekładki
Pani w okienku obniżyła mi po tej rozmowie wartość z Eurotaxu o 20% ale i tak akcyza wychodzi bardzo dużo. Zgłosiłem się już do rzeczoznawcy z tematem. Zobaczymy co uda się ugrać ale to prawo z akcyzami to żart, auta z kierownicą po prawej stronie powinny mieć spokojnie -40% z ceny Eurotaxu i tak powinno się wyliczać akcyzę...
Na moje zdziwienie Pani w okienku powiedziała, przecież można zgodnie z prawem jeździć autem z kierownicą po prawej stronie, a ja jej na to a próbowała Pani wyprzedzać takim autem? przecież jedynie do czego się takie auto nadaje to do przekładki
S8 D4
Nie wymagaj od Pani w okienku wiedzy nt wartości rynkowej każdego pojazdu
Niestety ale podziękuj rodakom Januszom handlu. Kiedyś jak wycena była na podstawie umowy to kwoty byly 20% wartości rynkowej wpisywane. Bardziej bezczelni jeszcze mniej wpisywali.
Dlatego teraz sztywno liczą z tabelki ale są narzędzia które pozwalają obniżyć (rzeczoznawca, oświadczenie o stanie ogólnym)
Niestety ale podziękuj rodakom Januszom handlu. Kiedyś jak wycena była na podstawie umowy to kwoty byly 20% wartości rynkowej wpisywane. Bardziej bezczelni jeszcze mniej wpisywali.
Dlatego teraz sztywno liczą z tabelki ale są narzędzia które pozwalają obniżyć (rzeczoznawca, oświadczenie o stanie ogólnym)
A ja tam nie narzekam
Moze i jestem januszem ,ale w w eurotaxie nie ma czegos takiego jak rs4 b5 ,wiec wpisałem na umowie srednia cene rynkowa audi s4 b5 i bez zadnej lipy przyjeli,nawet facet zrobil.dziwna mine ze chyba za dużo wpisalem
Toz to stare 15to letnie audi
Moze i jestem januszem ,ale w w eurotaxie nie ma czegos takiego jak rs4 b5 ,wiec wpisałem na umowie srednia cene rynkowa audi s4 b5 i bez zadnej lipy przyjeli,nawet facet zrobil.dziwna mine ze chyba za dużo wpisalem
Toz to stare 15to letnie audi
RS4 B5 ,Brake rs6 C7,Wagner..
GOLF 4 R32 OEM
S3 8L BAM ABT IMOLA
Golf 2 RALLYE r32
GOLF 4 R32 OEM
S3 8L BAM ABT IMOLA
Golf 2 RALLYE r32
I kolejna nauczka, nie ma co liczyć na nasze urzędy, trzeba samemu pozałatwiać i przynieść im wszystkie papiery i kwoty. Ja posiłkowałem się Rzeczoznawcą który normalnie mi policzył wartość auta tak jak trzeba bo to jest angol. Urząd przyjął, kwota akcyzy zmalała o 40(!)%. Jak coś to mam namiar do firmy która może pomóc. Polecam.
S8 D4