Quattro i rozne dystanse przod tyl
- Kamil_2.7BiT
Quattro i rozne dystanse przod tyl
Moze ktos juz pytal o cos takiego ale sie nie dokopawszy...
Chodzi o rozna szerokosc dystansow przod/tyl i wplyw tego na quattro.
Obecnie mam 15mm i 17mm. Bedzie idealnie przy mojej feldze et43 8cali szeroka jak wrzuce z tylu 22-25mm ale slyszalem ze im wieksza roznica na osiach tym quattro przenosi wieksze obciazenia i ze w ogole takie kombinacje sa po chuju dla napedu...
Chcialbym zweryfikowac...
Chodzi o rozna szerokosc dystansow przod/tyl i wplyw tego na quattro.
Obecnie mam 15mm i 17mm. Bedzie idealnie przy mojej feldze et43 8cali szeroka jak wrzuce z tylu 22-25mm ale slyszalem ze im wieksza roznica na osiach tym quattro przenosi wieksze obciazenia i ze w ogole takie kombinacje sa po chuju dla napedu...
Chcialbym zweryfikowac...
- Kamil_2.7BiT
Tak o obwodach to wiadoma sprawa. Na dystansach na pewno rozni sie tym bardziej predkosc kol zewnetrzych w stosunku do wewnetrznych. Na roznych szerokosciach beda inne predkosci dodatkowo na osiach ale od czego jest mechanizm roznicowy. Chociaz w quattro jest on chyba dosyc ograniczony bo na suchym asfalcie i ciasnych zakretach wrazenie rwania kol wystepuje u mnie od zawsze...
Na audizine ktos wspominal ze ma 5mm szerszy tyl niz przod (dystans) i przy szybkich ciasnych dręczy go esp. To normalne jesli system bierze info z predkosci kol, g85 i g200 a ty dasz dystans na jednej osi wiekszy niz na drugiej i pakujesz sie w zakret powodujac tym samym wskazania poza przewidzianymi podczas normalnej pracy. Ile wypowiedzi tyle wersji ale wiekszosc mowi o braku negatywnych skutkow na mechanizmy. Teoretycznie mozna by sie martwic o rozne cisnienie w oponach (jego spadki) jesli chodzi o srednice calego kola oraz rozmieszczenie mas i jednolitosc nawierzchni.
Nie ma sie co przejmowac, producent wzial wszystko pod uwage, w koncu to Audi - przewaga dzieki technice : P
Nie ma sie co przejmowac, producent wzial wszystko pod uwage, w koncu to Audi - przewaga dzieki technice : P
- Kamil_2.7BiT