Witajcie. Po przekopaniu forum nie znalazłem niestety odpowiedzi na mój problem więc może dacie radę coś pomóc jak w temacie. Zaczęło się od wycieków , najpierw prawy tył przy kole plama codziennie..uzupełniałem płyn i czekałem na wizytę u mechanika. Niestety problemy zdrowotne (córeczka z zapaleniem płuc w szpitalu trzy tygodnie) zupełnie pokrzyżowało plany. Płyn zleciał zupełnie (pod lewym kołem też kapu kap...i w końcu hamulce padły zupełnie..pedał w podłodze i zero hamowania jedynie ręczny łapał troszku ...Szukałem w necie zacisków hamulcowych do mojej eski. jednak te znalezione zupełnie inaczej wyglądały od moich. Zrobiłem foty i pytanie do was czy te, które mam na autku to ori czy mam jakieś inne założone bo różnią sie wyglądem od tych które znalazłem w necie? Z drugiej strony nie wiem tak do końca czy to zaciski się skończyły czy przyczyna leży gdzieś indziej? pomóżcie
zaraz wstawię fotki
to prawa strona
a to lewa>
Ostatnio zmieniony 2017-12-08, 13:12 przez pat, łącznie zmieniany 2 razy.
buba rocznik i buda wskazuje na przedlift...ale nie wiem czy ktoś nie grzebał czegoś przy nich
poza tym nie wiem czy to tak ma być że oznaczenia mają inne prawy 8L05 i przy znaczku audi 4061(l)/8 , a lewy 8K28 i przy znaczku audi 4060 ?? czy to różnica między pr a le?? nie znam się dlatego piszę. Nie chce kupić kupy i odsyłać później..
To zaciski z polifta.Juz malo co ich zostalo.Ja ostatnio sciagalem z DE dla siebie.Niestety sa aluminiowe i albo je po kilku latach mega ciezko ruszyc albo wyrabia sie gwint w wezyku lub odpowietrzniku.Pol biedy jak da sie to nagwintowac.Zaciski z a4 b5 sa inne niz w s4 b5.Inna budowa i srednica tloczka z tego co kojarze.Wyciagaj je,wyczysc i zobacz skad cieknie.Moze to z wezyka.Jak chcesz kpl zaciskow na tyl to pw do RRyb.Ma set na sell.
Ja osobiście jak bym miał taką sytuację to bym je zdjął i zobaczył czy cieknie z gumek przy tłoczku, jeśli tak to bym oczyścił ( opcjonalnie dał do wypiaskowania) zamontował nowe gumki i powinno to latać.
pat, nie pamietam po nr ale np moje byly napewno aluminiowe.A auto mam z 99r. tzw polpolift.Albo kupic nowe albo oddac do regeneracji.Mozna samemu ale ciezko zdjac jest jeden seger/zeger czy jak tam sie to pisze.Jesli tloczki sa bez wzerow to wystarczy kupic zestaw naprawczy.
zaciski sa zeliwne (moja 99 i ma alu) i to akurat dobrze bo ani nie gnije w nich gwint od odpowietrznika ani nie puchną tak szybko jak alu, o ile dzwignia recznego sie rusza to warto je regenerowac
Tloczek i gumki sa ogolnie dostepne, jak reczny stoi to mozliwe ze juz tak uroslo ze po wyszyczeniu zostanie spory luz i nowe gumki nic nie dadza bo zeszcza sie od tylu wtedy rozwiercanie napawanie itp- trzeba juz odsylac do kogos ogarnietego
zacznij od tego zeby je umyc jakims czyscikiem w spreju i sprawdz skad leci
atom1 pisze:zaciski sa zeliwne (moja 99 i ma alu) i to akurat dobrze bo ani nie gnije w nich gwint od odpowietrznika ani nie puchną tak szybko jak alu, o ile dzwignia recznego sie rusza to warto je regenerowac
Tloczek i gumki sa ogolnie dostepne, jak reczny stoi to mozliwe ze juz tak uroslo ze po wyszyczeniu zostanie spory luz i nowe gumki nic nie dadza bo zeszcza sie od tylu wtedy rozwiercanie napawanie itp- trzeba juz odsylac do kogos ogarnietego
zacznij od tego zeby je umyc jakims czyscikiem w spreju i sprawdz skad leci
Tu jest właśnie pies pogrzebany...płyn zleciał zupełnie i jak nalałem do zbiorniczka to nic nie schodzi w układ tylko stoi poziom..może trzeba dłużej poczekać jeszcze sprawdze...szpraj kupiłem do czyszczenia dzisiaj ładna pogoda u nas to podziałam jak tylko płyn zacznie ruszać w obieg.
A ręczny normalnie łapie na tym samym poziomie ,jak pedał wpadł w podłogę to dałem radę jeszcze "normalnie" wrócić do domu z apteki :)
Oczysc zaciski i przewody szmata zeby byly w miare czyste i suche.Uzupelnij plyn do poziomu max i pompuj pedalem.Przejedz autem kawalek do przodu,do tylu,pohamuj.Jesli gdzies spierdala plyn to bedziesz to widzial.Albo ucieka z wezyka bo jest gumowy,stary i nieszczelny albo z samego zacisku-uszkodzona gumka na tloczku,albo gdzies na gwincie przy wezyku lub odpowietrzniku.Ciesz sie jesli faktycznie masz zaciski zeliwne-duzo latwiejsze w naprawie czyli w gwintowaniu otworow.Duzej filozofii tam nie trzeba zeby to ogarnac wiec poradzisz Sobie
Do wezykow powinienes miec specjalny klucz -brak jednej scianki zeby go mozna bylo nalozyc na srube przez wezyk.Mozna to zrobic i zwyklym plaskim ale uwazaj zeby Ci sie nie omsknał bo kilka razy i zniszczysz leb sruby, a jak wiadomo zapewnie byly dawno odkrecane.
[ Dodano: 2017-12-09, 15:12 ]
No i lipa próbowałem pojeździć.. podpompować raz drugi trzeci piąty dziesiąty i nic. Płyn w zbiorniczku stoi jak zaklęty na tym samym poziomie i jak na złość nic nie kapie
Wcześniej to jeszcze przy podłodze trochę łapał hamulec, ale teraz już wogóle ziro null auto płynie.. tylko ręczny normalnie tak jak był tak jest
a odpowietrzałes caly układ hamulcowy po nalaniu płynu ? jak poszlo powietrze w uklad przez pompe abs to musisz porzadnie odpowietrzyv uklad i dopiero sprawdzac